Aanschaf fiets woon werk verkeer


#2

Hallo Casper,
Ik wil je graag helpen, maar je zou mij en tevens alle anderen (het zijn er heel wat die meelezen!) helpen met de kopie van een link naar de betreffende fietsen. Er is steeds meer belangstelling voor fietsen met een schone Gates beltdrive.
Alvast vooraf: op bijna alle fietsen past een beugelslot. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Overigens is een slot waarmee je de fiets aan de aarde vastmaakt veel beter!
In mijn advies heeft een perfecte fiets in elk geval geen schijfremmen, maar Magura remmen.


#3

De Trek: https://www.12gobiking.nl/trek-l500-2018?gclid=Cj0KCQjw4eXPBRCtARIsADvOjY0j5J2HbKbqQs63Bj79z8vkAPJphfTLl4l2R5IVEiGu0WHi_MEaS0gaAgggEALw_wcB
De Cube: https://www.12gobiking.nl/cube-travel-sl-2017?gclid=Cj0KCQjw4eXPBRCtARIsADvOjY3htKFIjFE_jzvbeqW-iSxfDO8ajR-vZApGov_IRqEQXpoC-jp-HXcaAjQEEALw_wcB


#4

Beide prima fietsen zover ik kan zien, maar de Cube Travel SL is denk ik net iets beter in de vorm van een Shimano Alfine 8 ipv Shimano Nexus 8 en 42x622 banden zijn denk ik net iets breder dan 700X40C…

Ook al mocht de Cube geen busjes hebben om een ringslot te monteren dan kan je alsnog een ringslot monteren m.b.v. een AXA Defender flexibele bevestiging. Ik zou echter een ander slot dan de Axa Defender aanraden, het Axa Defender slot is zeker niet slecht maar veel te populair waardoor sommige dieven er zich in gaan specialiseren.


#5

Ik heb heel weinig toe te voegen aan wat MikeRZ adviseert. Wel wijs ik erop dat het verschil tussen Alfine8 en Nexus 8 afhangt van het type Nexus 8. Dit is dus onduidelijk. Alfine 8 en Nexus Premium8 zijn op het uiterlijk na gelijk. Nexus 8 heeft glijlagers om het hele binnenwerk te lageren, terwijl de Premium versie alleen kogellagers heeft (hetgeen beter is).
In dezelfde prijsklasse met Magura remmen: Sensa Cintura.
Zorg wel dat de garantie ook de tandriem en de tandwielen voor en achter omvat, want de CDN riem heeft nog lang niet de reputatie van de originele CDC riem.


#6

Dank voor jullie adviezen! De Alfine naaf heeft dan de voorkeur. Ga ik die bestellen.

@Sjef, de Cintura lijkt ook wel schijfremmen te hebben https://www.12gobiking.nl/sensa-cintura-belt-drive-2017?gclid=Cj0KCQjw4eXPBRCtARIsADvOjY2Gqf5XQV3U9TgHg_WthSxJxT36JLexQ-f9svbAdf-NssEndJ8EknUaAq7GEALw_wcB


#7

Kennelijk zijn ze voor 2018 over gestapt op schijfremmen. Een week geleden nog niet. De fietsindustrie wil ons koste wat kost aan de schijfremmen hebben.


#8

De Cube heeft als plusje dat het achterlicht onder de drager zit en zo beter is afgeschermd bij bv stallingen.
De Trek een plusje vanwege de spatlap bij het voorwiel (maar had nog wel wat lager gemogen)
Naast het ringslot lijkt me een goed kettingslot extra aan te bevelen vanwege het voorwiel met uitvalnaaf.


#9

Ja, opvallend dat veel fietsen met riemaandrijving tegenwoordig schijfremmen heeft. De fietsen met riem en zonder schijfremmen die ik nog kan vinden zijn:

Voor ATB’s zijn schijfremmen een goed idee, voor woon-werk en vakantiefietsen zijn naar mijn idee Magura velgremmen een beter idee.


Advies fiets woon-werk verkeer
Aanschaf advies woon-werk verkeer
#10

Goede research Mike!
De Trek Dublin heeft toch wel V-brakes. Maar is wel bijna 17kg!


#11

Aan het lijstje van @MikeRZ kan ik nog toevoegen:
de Stevens City Flight Luxe met Canteliver remmen.


#12

Gelukkig niet, zijn ook V-brakes.


#13

Bedankt voor de correctie @Sjef en de aanvulling @casperh, ik het hebt bericht aangepast.


#14

Ik heb mijn Cube Travel SL nu een paar weken en ben zeer content ermee. Fietst heerlijk licht, muisstil door de riem. Verlichting is me echt meegevallen: het standaard lampje geeft een goeie lichtbundel. De schijfremmen (hoewel die hier kennelijk niet tot de favoriet gerekend worden), hebben veel bite en maken tot nu toe geen herrie.
Hij heeft inderdaad busjes voor een ringslotje. Ik heb de standaard defender aangevuld met een vouwslot dat op de busjes voor de 2e bidonhouder gemonteerd kon worden.
Overigens gekocht bij 12biking.com. Allemaal netjes afgeleverd.
Dank voor jullie adviezen!


#15

Beste Casper,

Leuk bericht. Ik heb zelf ook een heavy duty en deze omgeruild voor een wat lichtere azor. Hoe lang deed je vroeger over de 17 km en hoe lang nu?


#16

Met de Azor was het 55 minuten. Nu een paar minuten minder: ongeveer 45. Voor het gevoel scheelt het stukken meer :slight_smile: De Azor blijft vooralsnog de beste fiets die ik ooit had tot nu toe!


#17

Mooi resultaat. Veel plezier met je nieuwe fiets. Ik heb ook eerst nog een ander merk geprobeerd maar kreeg last van mijn rug ivm de sportieve zit. Daarom terug naar de Azor. Ik rijd ook overwegend vlakke rechte beschutte stukken.


#18

@casperh nog bedankt voor de terugmelding!

Prima fiets de Cube Travel SL lijkt me, ik heb een vergelijkbare fiets met schijfremmen van Kalkhof en die bevalt ook prima.

Er is ook helemaal niets mis met schijfremmen voor normaal gebruik, maar voordelen ten opzichte van bijv. Magura velgremmen vind ik ze niet hebben.

Wat maakt dat je de Azor nog steeds de beste fiets vind?


#19

Cube maakt inderdaad hele fijne fietsjes.
Sinds vorig jaar heb ik een Cube Hyde als opvolger voor mijn oude Cannondale die me door heel Noord- en Centraal-Europa voerde.
Die had Magura HS33. UItstekende remmen. De Cube had van die Tektro schijfremmetjes.
Prima voor het normale huis- tuin en keukengebruik. Niet voor het zware werk. Ik heb hem een paar keer flink geknepen bij noodstops in afdalingen Die heb ik dus fijn geupgrade naar Magura MT5 remmen.
Enneuh… Magura schijfremmen zijn wel degelijk veel beter dan Magura velgremmen in dit geval :slight_smile:


#20

Wat was het dat je hem kneep bij noodstops in afdalingen met de HS33 velgremmen?

In mijn beleving hebben schijfremmen voordelen bij modder maar is de remkracht vergelijkbaar met goede velgremmen.


#21

Neuh. Met die HS33 heb ik nooit enig probleem gehad. Nog steeds niet eigenlijk. En het enige nadeel van de MT5’s is dat je soms vergeet dat je met velgremmen wat meer kracht moet zetten en eerder moet beginnen te remmen. :wink:
Alleen die Tektro dingen zijn lastig als het spannend wordt. In “normale” situaties doen die het ook prima. Niet om ze meteen in de grond te stampen.

Gr,

Gerrit.