Accu veel te duur


#1

Kosten accu Bosch bij high speed bikes (pedelecs)

Beste mensen, ik ben gebruiker van een high speed bike met Bosch middenmoter. Het is een Victoria E-spezial 10.7. http://www.victoria-fahrrad.de/nl/modelle/e-spezial-10-7-modell-2014/ De specificaties van  deze fiets zijn vrijwel gelijkwaardig aan de meeste high speedbikes.

In 1.5 jaar heb ik nu vrijwel probleemloos 11.500 km gefietst, waarbij ik enkele reis 33 km fiets in ong. 1 uur.  Inmiddels is de 1e achterband vervangen en de ketting en tandwielen worden binnenkort ook voor het eerst vervangen. Slechts een keer een foutmelding van het motorsysteem  gehad, dit betrof het sensor magneetje, simpel. Kortom, een kwaliteitsfiets.

Wat tegenvalt zijn de enorme kosten  van  de accu. Een 400 Wh accu kost zo rond de €700. Na 11.500 km rijd ik de accu bij wat tegenwind zelfs in de 1e ondersteuningsstand al vrijwel leeg. Als ik de accu daarmee  als afgeschreven beschouw, kom ik op een km prijs van €0,06/km. Dit is vergelijkbaar met mijn LPG auto! Technisch, de accu is gevuld met oplaadbare batterijen. Stel dat deze batterijen eenvoudige oplaadbare AA batterijen zouden zijn, dan zou een accu prijs van minder €200 haalbaar moeten zijn.

Mijn conclusie is dan ook vooral dat als een high speed bike een concurrent van de auto zou moeten zijn, dan eerst de accuprijs naar een aanvaardbaar en realistisch niveau omlaag moet. De prijs is nu zeker een factor 4-5 te hoog.


#2

Hier vind je advies voor je electrische brommer:
http://www.elektrischvervoernederland.nl/forum/


#3

Na ca 330 ladingen en 8500 km heb ik een gelijksoortige ervaring. Altijd opgeladen bij kamertemperatuur en bij vrijwel lege accu, zoals geadviseerd.
Wie heeft er een prijsvriendelijke oplossing?
Heb je al een oplossing gevonden?
En wat is je ervaring?