Actieradius gebruikers ervaringen

Het heeft er alle schijn van dat de gemiddelde actieradius van een elektrische fiets zo rond maximaal 60 km zit. Dit is mijn bevinding na het bestuderen van de Nationale Fietstesten.
Ik vraag me af of dit overeenstemt met de gebruikers ervaringen. Zelf fiets ik nu drie jaar met een Trek met Shimano motor en heb er inmiddels 27000 km op zitten. Toen de fiets nieuw was kon ik 80 km fietsen. Nu drie jaar later haal ik nog 60 km. Ik overweeg om in het voorjaar van 2021 van Riese & Müller de NEVO 3 aan te schaffen. Echter ik kom telkens weer tegenvallende cijfers tegen als het gaat om de actieradius van deze fiets. Wellis waar vertelt de calculator van Bosch dat 100 km moet kunnen maar ik heb daar zeer mijn twijfels over. Vandaar dat ik via dit forum wil proberen om gebruikers ervaringen met de actieradius te verzamelen. Hopenlijk zijn er met name mensen met een Riese & Müller fiets die hierop willen reageren.

Er zijn zo veel factoren… tegenwind, bandendruk, slechte weg … speelt allemaal mee.

Mijn fiets met Bosch Performance line, enviolo en 500 Wh batterij haalt probleemloos 100 km op eco en 80 op tour. Soms meer als ik hard doorduw en boven de 25 km/h ga.

Zijn de tegenvallers niet met de speedpedelec. Daarvoor zit de fiets erg rechtop en dat kost veel energie bij hoge snelheid. Met de normale versie zou het niet veel moeten verschillen met andere modellen. De enviolonaaf heeft vrij veel weerstand dus als je die kiest is de actieradius iets lager dan met een fiets met derailleur of nexus8 (als je die vooral in de 5, de directdrive gebruikt)

Het grootste probleem is inderdaad te vinden bij de speed pedelecs met Bosch Performance Line motor. De 75 Nm (vanaf 2021 85 Nm) sterke motor is afgeknepen op 42 km/u waardoor het vrijwel onmogelijk is om MINSTENS 45 km/u op de rijbaan tussen de auto’s te rijden, eerder 38 km/u, en daarmee vrijwel ongeschikt als aandrijving voor speed pedelecs. Bij tegenwind of helling op zakt de snelheid nog verder waardoor de snelle fiets voor auto’s een waar obstakel wordt dat moet worden ingehaald.

Onlangs heb ik enkele speed pedelecs getest met Bosch Performance Line motor en de conclusie is steeds dezelfde: te weinig vermogen. Daarbij is de accu niet zelden te klein met slechts 500 Wh waardoor een minimale actieradius van ca. 25 km gehaald kan worden.