Aspirant langeafstandfietser vraagt advies. Shimano Nexus 8, 8 Premium, Alfine? Gates CDN, CDX?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe je op deze twee fietsen bent uitgekomen, is dat omdat ze bij de lokale fietsenmaker verkrijgbaar zijn, om hun naamsbekendheid of om nog een andere reden?

Als de onderhoud aan je fiets door de lokale fietsenmaker wilt laten doen dan is het vaak een goed idee de fiets ook bij hem/haar te kopen.

Wat betreft de Cortina Mozzo, die kwam niet bijzonder goed uit de test:

Of je premiumonderdelen nodig hebt:

  • Een Alfine/Premium heeft wat beter onderdelen maar ik denk niet dat je dat in de levensduur merkt (die uberhaupt bijzonder langs is) en de het het heel kleine beetje minder weerstand zal je niet merken.
  • Een CDX riem is wel te verkiezen boven een CDN riem, de levensduur van de riem is naar mijn idee minsten a factor 2,5 hoger. Toch is dat geen reden om een fiets met CDN riem links te laten liggen want zodra je de CDN riem moet vervangen dan kan je hem door en CDX riem vervangen
  • Er zijn composiet CDN achtertandenwielen geweest maar zover ik weet zijn die uit de handel dus, alles is nu metaal, dus CDX.
  • Voortandwielen zijn er wel nog in een composiet CDN versie maar omdat die beduidend groter zijn is daar het slijtageprobleem vele factoren lager. Ook hier geldt dat je hem later evt. kan vervangen door een CDX versie.

Of de Cube Travel Exc nu echt zo “sportiever” is dan de Gazelle vraag ik af, op de plaatjes die ik kan vinden staat het zadel van de Gazelle laag en die van de Cube hoog.

Beide fietsen hebben naar mijn idee een veel te recht stuur, dat zat ook op mijn nieuwe fiets en heb ik vrijwel onmiddellijk vervangen door een stuur met meer backsweep.

De Cortina heeft een verstelbaar stuur (goed) en de Gazelle/Cube een vast maar dat wil niet zeggen dat je de positie van het stuur niet anders kan krijgen. Ten eerst door een ander stuur maar ook door een andere stuurpen. Mocht je dat niet zelf willen doen dan is het een goede vraag aan de fietsenmaker of hij/zij dat kan doen met de aankoop.