Batavus dinsdag exclusif of soortgelijk - ervaringen ?


#1

Dag ,

Na heel veel twijfel en rondkijken is mijn keus voor een onderhoudsvriendelijke, all around, trekking fiets ( waar ik het liefst rechtop kan zitten), met een goeie prijs/kwaliteit verhouding op de Batavus dinsdag exclusive gevallen… Na te kijken naar ‘Velo De Ville’ is deze qua prijs en onderdelen toch zeer sterk…
VSF (gevonden op dit forum) is hier ( in belgie) bijna niet te vinden…zelfs voor de Batavus nog aan het rondkijken voor testrit…
Graag jullie mening voor of tegen ….ervaringen of aanraden soortgelijke fietsen ( liefst ook soortgelijk qua prijs :wink: ) (nadeel is misschien framemaat 53 , gezien ik slecht 1,66 meet )

Alvast dank !!!


#2

De sterke punten vind ik: de riem, de lichtlopende Allfine naaf, de Magura remmen en het feit dat de fiets niet te zwaar is. Fietst prima.

de af montage kon beter: de kabel die uit de dynamo van de voornaaf komt was te lang, waardoor deze tegen de naaf aan liep te schuren, bij mijn fiets is er gesmokkeld met het aanlegging van de bekabeling naar het achterlicht: deze loopt buitenom bij de achtervork, bij mijn echtgenote is het keurig weggewerkt, er is wat bezuinigd op vastzetclips voor de remleidingen aan het frame - een tie-wrap biedt uitkomst.

Verder zag ik tot mijn onvrede dat de reimbeschermer aan de voorzijde is vastgezet met een inmiddels roestende stalen beugel. Mja.


#3

Net als @ebhoorn (zie zijn andere topics voor meer info) heb ik ook een Dinsdag Exclusive. Ik ben er eigenlijk zeer tevreden mee, behalve dan dat ik ontdekt heb dat de Gates riem niet keurig in een loodrechte lijn staat vanaf de achteras naar het kettingblad vóór. Gates is daar zelf in zijn handleiding van de riem zéér uitgesproken en duidelijk over. Ik zou het misschien niet eens zo erg hebben gevonden, ware het niet dat ik met terugkerende regelmaat last heb van krakende en knirpende geluiden uit de aandrijving (zie topic ‘riemaandrijving bijgeluiden’ oplossen) waaraan de klachten mogelijk debet zijn.

Verder trapt de versnelling sporadisch even door maar dat ken ik van mijn vorige Shimano 7 naaf ook. Hoewel de Nexus Premium 8 op de Koga van mijn vrouw daar veel minder last van lijkt te hebben wanneer ik daar op fiets.

Tot slot vind ik de shifter wel irritant; door de handrem kan de shifter niet zo gedraaid dat je kan aflezen in welke versnelling die zit. Ook moet je per versnelling omhoog of omlaag telkens aan een aparte hendel klikken. Kwam je in versnelling 7 aan geracet op een rood verkeerslicht, mag je tijdens het wachten op groen je tijd nuttig maken door 7 x te klikken om straks in z’n 1 weer op te trekken. Met een draaiende shifter zou je daar in één beweging doorheen ratelen. Wat de Alfine 8 betreft: de tussenstap van de 5e naar de 6e vind ik nét iets te groot, ik merk dat ik vaak heen en weer zit te schakelen tussen 5 en 6 omdat ik bij 5 dan net teveel omwentelingen per minuut trap, maar dat bij dezelfde snelheid in 6 dat weer net een te lage cadans is en teveel stress geeft op m’n knieën en minder goed voelt voor de aandrijflijn (die wil je liefst niet teveel belasten met te hoge druk op de trappers, maar een soepele gelijke pedaaldruk aanhouden)

Een ander persoonlijk puntje is dat de hoogglans lak icm de diepzwarte kleur erg gevoelig is voor krassen en dat zie je dan ook heel snel. Ik vind de matte lak die batavus op andere Dinsdag modellen hanteert eigenlijk mooier/handiger.

Verder kan ik de fiets alleen maar aanraden. Ik kom van een 22KG wegende 7-versnelling fiets en ik was nooit vooruit te branden. Nu met de nog geen 15KG (geloof ik) wegende Dinsdag hou ik wel eens een e-bike bij, haalde er laatst zelfs eentje in toen het qua wind een rustige dag was. Je kan er vrij gemakkelijk hoge snelheden mee halen.

Oh, ik heb voor het comfort een verende zadelpen en zadel met vering op gezet ivm rugklachten. Maar dat staat los van de Dinsdag als fiets.


#4

Hieruit versta ik…buiten de kleine onhebbigheden……toch voor deze fiets gaan…mooie prijs/kwaliteits verhouding. Juist ?

Heb nog geen gevonden om testrit mee te doen. Vanmiddag op de chiclane exclusive gereden… vond die vrij zwaar trappen…is wel nexus 7…

Groeten :wink: