Bijna alle fietsers 's nachts onder invloed


#1

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/bijna-alle-fietsers-s-nachts-onder-invloed/

Op uitgaansavonden heeft na één uur ’s nachts bijna 90 procent van de fietsers alcohol gedronken. En bijna 70 procent heeft te veel gedronken. Dat blijkt uit blaastestonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.


#2

Onzin die titel. het Gaat om fietsers in uitgaansgebieden. De politie tolereert dit gewoon tenzij de fietsers zo bezopen is dat hij of zij nauwelijks meer op de fiets kan zitten. In de nacht is er ook weinig verkeer in de binnenstad. De meeste aanrijdingen gebeuren met taxi’s. Dit bewijst eigenlijk alleen maar dat het vrijwel altijd goed gaat. Er zijn 's nachts niet meer ongevallen dan gedurende de drukke dag.


#3

Ziekenhuis
Het is voor het eerst dat alcoholgebruik onder fietsers daadwerkelijk is gemeten. Eerder was uit onderzoek van de SWOV (Twisk en Reuring) duidelijk geworden dat veel een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomen alcohol had gedronken, met name in de weekendnachten. Dick de Waard, onderzoeker van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Nu blijkt dus dat bijna alle fietsers op uitgaansavonden gedronken hebben, niet alleen degenen die een ongeluk krijgen.’

Het is storend dat de link in het artikel, fietsers die met een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomen niet werkt.

De titel is geen letterlijke onzin, maar de conclusie die bijna iedereen direct trekt dat alcohol ongelukken veroorzaakt wordt juist door die onderzoek deels ontkracht:

Ja, er zijn in het weekendnachten veel fietsers die met een ongeluk in het ziekenhuis terechtkomen die alcohol hebben gedronken, maar omdat bijna iedereen heeft gedronken is dat verre van een verrassing.

Wat niet duidelijk wordt is of er nu meer ziekenhuisopnames door de alcohol zijn.

Wat dan?
Bij veel fietsers is onbekend dat ze met een promillage van 0,5 of meer niet aan het verkeer mogen deelnemen. De Waard: ‘De vraag is ook wat dan? Je wilt uiteraard niet dat ze in de auto stappen. Je kunt zeggen neem liever een taxi, of ga lopen, hoewel dat officieel ook niet mag.

Bij mij was dat ook niet bekend toen ik student was maar ik denk dat het weinig had uitgemaakt.

Voor de rest: Prima vraag (“Wat dan?”), zonder goede alternatieven kan je gaan dagdromen over allerlei mooiere oplossingen maar hoe zinnig dat is?