Fiets en diefstal: zeven handige tips


#1

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/fiets-en-diefstal-zeven-handige-tips/

Is je fiets weg? Hij kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. En andere tips. 1. Noteer je framenummer Noteer altijd je framenummer. Het framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie. 2. Gebruik twee sloten Een voorbeeld van een ringslot dat geopend is met wat…


#2

Nog wat tips van mij:

 • plaats je fiets zoveel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling bij een station of winkelcentrum en geef het personeel een kleine fooi, ze zullen het zeer waarderen en je fiets staat 100% veilig
 • plaats je fiets op een goed verlichte en open plek en dan bij voorkeur ook met een zichtbare camera in de buurt en/of met veel publiek in de omgeving
 • vraag aan de winkel/onderneming of je je fiets binnen mag plaatsen… ze staan meestal wel raar te kijken als je met je fiets naar binnen loopt maar maken er meestal geen probleem van.
 • zet fiets naast ringslot en met kettingslot aan een vast voorwerp ook op je elektronische slot voor zover je fiets voorzien is.
 • overweeg een duur vouwslot met alarmfunctie die flink te keer gaat wanneer er aan de fiets gezeten wordt.

#3

Ik zal de tips ter harte nemen.

Maar hoe moet ik die 500000 gestolen fietsen duiden?
Zijn dat fietsen van mensen die bovenstaande tips niet ter harte hebben genomen?

Of zijn de tips alleen bedoeld om er voor te zorgen dat mijn fiets net even iets moeilijker is beveiligd dan de fiets die er naast staat, zodat een dief die andere fiets kiest.


#4

Ik wil geen reclame maken, maar bij het afsluiten van een fietsverzekering krijg je een GPS locator geplaatst op je fiets, en de ANWB beweert dat je fiets bij diefstal binnen 48 wordt gevonden! Dt zouden alle fietsverzekeraars moeten doen.


#5

Ja dat is een goede Lomito, ik zet mijn fiets ook weleens binnen in een fietsenzaak, want zij weten vaak dat een gestolen fiets geen reclame is. Maar ik heb ook een paar goede tips dankzij mijn ervaring met gestolen fietsen.
. Als je naar een plek gaat waar de dieven zeker weten dat je lang weg blijft, bijvoorbeeld: bioscoop, theater, station, zet hem dan zeker vast met twee hele goede sloten (zoek even bij de consumentenbond of test.de).
. Dat AXA de sloten aanpast is mooi, maar JIJ moet jouw ringslot aanpassen als het van oude makelij is, voor 25 euro (internet) kun je de nieuwste versie van AXA-ringsloten kopen (Victory). En ze zijn zeer makkelijk zelf te installeren. Wat kost een fiets t.o.v. een nieuw slot???
. Vroeger ( jaren 60) zetten we onze fietsen bij bekenden/vrienden om te voorkomen dat ze gestolen werden.
. Uitvalnaven kunnen het voor dieven heel gemakkelijk maken om een wiel dat met een kettingslot of iets dergelijks is vastgemaakt eruit te halen en er een ander terug in te zetten, maak dus die extra sloten aan je frame vast en aan een vast object OF een andere fiets als je samen ergens naar toe gaat en geen vast object om ze vast te zetten. De twee Of meerdere fietsen blijven dan ook bij elkaar .


#6

Tips en vragen die per mail zijn binnengekomen op de redactie:
De tips van Conny:
Ik heb nog wel wat meer tips om fietsendiefstal te voorkomen. Na vele vele keren m’n fiets kwijt heb ik het volgende geleerd:

 • Maak je fiets uniek en opvallend. Dieven willen liever niet een paars/groene fiets, een die vol geplakt is met stickers, of bekleed met nepbont. Zelfs het stuur in een opvallende kleur schilderen helpt al. Verf je postcode op de kettingkast.
 • Kies bij aanschaf voor een vrouwenkleur als roze of paars.
 • Parkeer je fiets niet in donkere steegjes of op afgelegen plekken. Hoe meer mensen er langs lopen, hoe minder kans op diefstal.
 • Laat je fiets als het enigszins niet buiten als het donker is.
 • Ook een lichte kabel of ketting helpt al bij het dubbel op slot zetten. Het gaat er vooral om dat er niet in enkele seconden opgetild en meegenomen kan worden. Dieven kiezen dan een andere fiets.
 • Noodgeval? Verwijder het zadel of laat een band helemaal leeg lopen.’

En Willem mailt:
‘Het blijkt dat het mogelijk is een slot van een fiets open te breken door dit slot te bewerken met een stenenpunt.
Je hebt dan niet eens een fietssleutel nodig.
Vaak zie je ergens in de fietsenstalling een dergelijke steen of stenen liggen die in de donkerste uren in de nacht wordt gebruikt door het dieven gilde.
Kunt u dit eens aan de orde stellen en dat daar waar stenen uit de bestrating (stoep) worden gehaald. Als die stenen worden gebroken of zijn zo bewerkt tot een punt zijn deze geschikt om fietssloten open te breken.
Men legt de fiets op de zijkant en knallen die punt op het slot. Het slot springt dan regelmatig plots open.
En weg is jouw fiets.’


#7

Het is mij nooit opgevallen. Iemand wel? Zoja, een foto zou helpen om z’n steen te herkennen.

Als iemand z’n steen zien, niet laten liggen maar meenemen/laten verdwijnen zou ik zeggen.