Fiets huren in Berlijn


#1

Wie heeft een tip voor fietsverhuur in berlijn?
In het westelijke deel, nabij Zoo station.
Daar zit Fat tire Bike rental, maar die kan je niet reserveren van tevoren.
Ik zoek adres waar dat wel kan.

Ook tips voor leuke fietsroutes of site met informatie zijn welkom.

Yolanda


#2

Call a bike, de fietsverhuur van de deutsche Bahn is een goede als je korte stukjes wilt fietsen.

routeplanner voor Berlijn http://www.bbbike.de/cgi-bin/bbbike.cgi


#3

De Berliner Mauerradweg (Esterbauer) voert je langs het tracé van de Berlijnse muur dwars door de stad. Houdt er rekening mee, dat het normaal is op het trottoir te fietsen. Meenemen van fietsen in de S-Bahn is buiten de spits geen probleem,


#4

Ik heb afgelopen jaar een artikel geschreven voor de Reisgids van de Consumentenbond over fietsen in Berlijn. Over fietsverhuur schreef ik toen:

Er zijn talloze fietsverhuurpunten in Berlijn. Er zijn enkele grote, bekende ketens zoals het Fahrradstation (www.fahrradstation.de) hebben vestigingen door centraal Berlijn. Een fiets huren kost per dag €15, bij langer huren daalt de dagprijs. Via het Deutsche Bahn-initiatief Call-a-bike zijn 1600 fietsen te huur, gestald door de hele stad, vooral bij trein- en S-bahnstations. Fietsen kosten 8 cent per minuut, met een maximum van €9 per dag. Meer info: www.callabike.de. Fat Tire Bikes richt zich vooral op de fietsende toerist met verhuurfietsen (€12 per dag, voor opeenvolgende dagen goedkoper), plattegronden en verzorgde fietstours. Ze zitten op de Alexanderplatz bij de Fernsehturm, en bij het station Zoologischer Garten. Meer info in verschillende talen: www.fahrradverleihberlin.com en www.fattirebiketoursberlin.com. Berlin on Bike in de Kulturbrauerei verhuurt fietsen voor €5 per dag en verzorgt fietstours. Zie www.berlinonbike.de.
Een uitstekend uitgangspunt voor allerhande fietsinformatie is de website van de ADFC, oftewel de Allgemeiner Deutscher Fahrrad Club, www.adfc-berlin.de. Onder het kopje ‘Service’ en dan ‘Fahrradverleih’ staat een grote lijst fietsverhuurders van A tot Z.
Ook veel fietsenwinkels verhuren fietsen voor uiteenlopende prijzen. Er zit er altijd wel een in de buurt van waar je verblijft.

En ik deed de volgende adviezen over routes en boeken e.d.

• Fietsen in Berlijn (Linda Huijsmans, Odyssee, geen ISBN)  is geen boek dat je in de boekhandel koopt, maar een gids die je per hoofdstuk in pdf-formaat kunt downloaden via de website van Odyssee Reisgidsen (www.odyssee-reisgidsen.nl). De gids bestaat uit een inleiding en 6 fietsroutes, die je per stuk kunt downloaden en betalen. De inleiding kost €0,40, de fietsroutes €0,90 tot €1,50 per stuk. De fietsroutehoofdstukken bestaan uit een uitgebreide beschrijving van bezienswaardigheden en bijzondere plaatsen die je op de route passeert, onderbroken door stukjes routebeschrijving. Er wordt ook een link in de tekst gegeven naar een plattegrond waarop de complete route staat ingetekend, maar je kunt aan de hand van de teksten ook prima uitvogelen hoe je moet fietsen.

• Cycline/Bikeline Berlin Wall Trail (Michael Cramer, Esterbauer, ISBN 3-85000-147-4) gaat volledig over een 160 kilometer lange route voor fietsers, skaters en wandelaars langs de voormalige Berlijnse Muur. In het 140 pagina’s tellende liggend-langwerpige ringbandboekje staan 37 plattegrondjes op een 1:20.000-schaal waarop steeds een klein deel van de route is ingetekend. De plattegrondpagina’s worden afgewisseld door pagina’s met foto’s en uitgebreide informatie over dat deel van de route. De Duitstalige versie van de gids heet Bikeline Berliner Mauer-Radweg, ISBN 9783850000741 en kost zo’n €12.

• De Berlin Mauer-Radweg Radwanderkarte is een geplastificeerde plattegrond met een gedetailleerde kaart van het centrum van Berlijn en een veel globalere kaart van Groot Berlijn. Op beide staat het Berlijnse gedeelte van langeafstandsroutes ingetekend, zoals de R1 en RR1. Ook staat er summiere informatie over tientallen langeafstands- en themaroutes die door en langs Berlijn voeren.

 

Gidsen en kaarten

• In de serie Estebauer Bikeline/Cycline is, buiten de in het artikel genoemde gids Berlin Wall Trail/Berliner Mauer Radweg, ook de Radatlas Berlin (ISBN 978385000144) exclusief toegelegd op fietsen in en rond Berlijn. Plattegrondjes van 1:20.000, 1:50:000 en 1:75.000 waarop de routes zijn ingetekend worden afgewisseld met uitgebreide teksten over dat deel van de route. Te koop bij reisboekwinkels voor €12 tot €15.

• In de Duitstalige ErlebnisRad Berlin (Bruckmann, ISBN 978-3-7654-4952-9, Ratgeber ADFC) staan 28 fietsroutes in en rond Berlijn. Hun lengte wordt aangegeven in uren (routes van 1 tot 8 uur; routes binnen Berlijn duren maximaal 2,5 uur). Er is geen gedetailleerde routebeschrijving: de routes staan ingetekend op een klein plattegrondje. Wel uitgebreide beschrijvingen van wat er onderweg te zien is.

• Via de Allgemeiner Deutscher Fahrrad Club ADFC is een uitstekende Fahrrad-Stadtplan te koop voor ongeveer €10 bij reisboekhandels en in Berlijn zelf.

 

 


#5

Trouwens: van alle suggesties die ik doe, vind ik zelf Berlin on Bike het meest aanbevelenswaard. Een fiets huren is bij hen veruit het goedkoopst en ze hebben de gunstigste openingstijden. Ze zijn ook op zondag open, en dat kun je van de meeste fietswinkels niet zeggen.

De tours die Berlin on Bike organiseert zijn ook erg leuk. Maar houd er rekening mee: veel uitleg en relatief weinig fietsen. Maar ze brengen je op plekjes die je normaalgesproken nooit zou zien. Vanaf de paasvakantie tot de herfstvakantie hebben ze de meeste en leukste tours, buiten het seizoen vervallen veel tours, en heb je eigenlijk alleen die langs de (voorspelbare maar wel interessante) hoogtepunten van Berlijn.

Een fietstocht langs de voormalige Muur klinkt een stuk leuker en interessanter dan hij is. Het gedeelte van de route die door het centrum loopt (grofweg vanaf de East Side Gallery via Checkpoint Charlie, de Brandenburger Tor, de Spree over tot aan het Mauerpark) is zeker de moeite waard, maar verder de buitenwijken in, is het langs de voormalige Muur eerder grauw en kaal dan interessant. Een tochtje van bijvoorbeeld Charlottenburg (pak de twee Schlösser even mee) langs de Wannsee naar Potsdam is vele malen mooier, als je het centrum uit wil. Ook ten noorden van Berlijn is het beter toeven dan langs de Muur.


#6

Berlijn is een ideale fietsstad -> grote straten, dus je hebt veel plaats! Al moet je als fietser toch wel wat aandachtiger zijn in het verkeer dan elders!


#7

Dag allemaal,

k ga volgende week naar munchen en wil hier een fietstocht doen. Nou leek baja bikes mij wel een leuk bedrijf maar heeft iemand van jullie hier ervaring mee? alvast bedankt!


#8

Baja Bikes verkoopt prima fietstochten. Deze worden lokaal uitgevoerd door verschillende organisaties. In Malaga bijvoorbeeld door Malaga Bike Tours, in Berlijn door Berlin-on-BIke.
Het is mogelijk - en goedkoper!- om de tour rechtstreeks bij deze uitvoerders te boeken: www. berlinonbike.de


#9

Baja Bikes heeft inderdaad fantastische tours en in steeds meer steden. Op www.bajabikes.eu zie je bijna elk kwartaal meer tours staan. Leuk, mijn tante heeft laatst nog met ze gefietst in Parijs.