Fietssnelwegen


#1

Er komen steeds meer fietssnelwegen in Nederland:

Hierbij geef ik korte reviews over een aantal fietssnelwegen waar ik overheen ben gereden:

Amersfoort: Je hebt eigenlijk 2 fietssnelwegen in amersfoort die beiden beginnen in het centrum en net voor de meridiaantunnel uit elkaar splitsen, de een gaat naar winkelcentrum Emiclaer en Schothorst, de andere via de Ikea. Beiden gaan naar Vathorst.
Er zijn wel enkele onderbrekingen zoals enkele verkeerslichten en soms wat stoeptegels. verder is het alles glad asfalt. Een wegvak tussen Schothorst en Emiclaer heeft zelfs gescheiden “rijbanen” waar je geen last hebt van tegenliggers (behalve enkele spookfietsers).

Ede - Wolfheze: Dit noem ik ook een fietssnelweg gezien het fietspad 8 km glad asfalt en overal voorrang biedt. Het ligtlangs de N224. De breedte (per richting) is ruim 2 m. Er zitten wel wat hellingen (max 4 %, heuvelachtig terrein). Jammer genoeg zijn er tussen Wolfheze en Arnhem veel verkeerslichten en steile hellingen.

Nijmegen (snelbinder): Een zeer fraaie en brede fietssnelweg langs het spoor met mooi uitzicht over de waal. Echter wel een scherpe knik aan de Lentse zijde. Wel wordt hier aan de rijnwaalpad gewerkt.

Breda - Etten leur: Ik kon merken dat deze fietssnelweg al wat ouder is, er zit een verkeerslicht in maar de wachttijd was (bij mij) behoorlijk lang terwijl er maar één auto kwam. Verder soms wat verzakkingen en scherpe bochten. Na etten-leur is het gelijk weer stoeptegels.

Er zijn al meer fietssnelwegen maar ben er nog niet overheen gereden.


#2

Het woord fietssnelweg klinkt mij handig in de oren .
Naar mijn idee zou dit ook een verkorte route moeten zijn van A naar B in vergelijking met het huidige fietspaden netwerk .
Is dat ook zo of lijkt dat maar zo .


#3

Ik denk dat we zuinig moeten zijn met de term fietssnelweg. Een route/traject zou pas zo moeten heten als het dezelfde standaard heeft als een autsnelweg: dus beslist geen verkeerslichten, overal voorrang, goed wegdek, voldoende breedte, royale bochten en vooral: goed om afstand te maken. Zoiets als de Afsluitdijk dus. Mooie stukjes fietspad van een paar km met wat mooi asfalt mag dan prima zijn als onderdeel van een snelle fietsroute, maar het is nog geen fietssnelweg.