Geen verder uitstel snorfiets naar de rijbaan

  • Handhaving met snorfiets op het fietspad is heel lastig omdat een snelheidsovertreding geconstateerd moet worden door een bevoegde handhaver: de politie. Dat lukt niet, zeggen de cijfers en de politie zelf ook. Zie ook de passage in mijn speech bij het overhandigen van de petitie.

  • Maar als je moet handhaven op de positie op de weg dan is dat makkelijker. Ook gewone handhavers mogen dat, de constatering is eenvoudig. Je kan het ook met camera’s doen. In Amsterdam is dat in tunnels een groot succes: onder het Rijksmuseum of een tunnel onder het Centraal Station.

  • Ook fietsers kunnen dan zelf wat doen. De stevige lefgozers onder ons kunnen hun fiets dwars op het fietspad zetten als je iets gemotoriseerds hoort naderen van achteren. Als 1 op de 100 fietsers dat af en toe doet (we zijn met veel) dan wordt het ‘snel’ rijden met de snorfiets effectief langzaam en stressvol. Alleen wat jongens houden dat langer vol, maar de overgrote meerderheid van de snorfietsers niet. Met die jongens wordt het, met hulp van andere fietsers hopelijk, af en toe een knokpartij waar de politie snel bij gehaald kan worden om te handhaven. Zo kan je ook de hardleerse snorfietsers disciplineren.