Gps-specialist Joost Verbeek: 'Knooppunten lijken wel een verslaving'

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/accessoires/gps/gps-specialist-joost-verbeek-knooppunten-lijken-wel-een-verslaving/

1 like

Ik heb na wat moeilijke tijden het fietsen weer opgepakt. De maten van weleer waarmee ik met de mtb op pad ging durf ik voorlopig nog niet aan te schieten om weer mee te gaan. Bijna 8 jaar niet echt meer km’s gemaakt. Op advies van een specialist op sportfietsen gebied, heb ik een e-bike hybride bike gekocht. Snel het ritme weer oppakken op km’s te maken om misschien over een jaar - kilo’s lichter en spierkracht rijker - weer op een standaard mtb te stappen.

De lokale bike specialist heeft kijk op de zaak. De e-bike is in dit Corona tijdperk het middel op het OV en de auto links te laten liggen. Dat hulpje van de motor trekt je al gauw over de streep op 1 a 2 keer in de week flink wat kilometers te maken. Om van A naar B te komen met wat topografische kennis is vaak het probleem niet, maar het gaat in mijn geval er om dat ik ook nog van de omgeving kan zien
De achterkant van een auto of de herrie van het voorbij razen van auto’s boeit me totaal niet. Ik ben begonnen om via de fietsknopen planner de wat mooiere routes te gaan zoeken om me van A naar B te verplaatsen. Gaande weg kreeg ik net als in het verleden er behoefte aan om die fietsknooppunten te gaan vergeten. Bordje weg of uit het zicht, gezoek en gedoe en omdat ik vaak met anderen op pad hing, nog niet eens het ergste, maar toch.
Het wordt tijd voor een GPS en die apparaten zijn al heel betaalbaar geworden. Advies gevraagd bij een specialist op GPS gebied en uiteindelijk bij een Garmin apparaat terecht gekomen. Toch nog even bedacht zou het wel goed werken en gebruik je het wel vaak, uiteindelijk de Garmin aangeschaft.
Inmiddels ook het boek “GPS wijzer voor Garmin” aangeschaft en al een beetje wijs gemaakt om eerst een stuk of 10 keer met GPS op pad te gaan, om later aan het grote werk te kunnen ruiken. Jeetje zo’n nieuw apparaat waar direct bijna alles al mis kon gaan waar je voor wordt gewaarschuwd.
Goed advies dus om eerst flink te experimenteren. Je krijgt redelijk snel door wat er mis gaat, of althans in het boek en op Internet tref je alle instinkertjes aan waar jij als leek direct tegen aan loopt. Zelf van mijn huis naar een postcode 3 km verderop ging niet vlekkeloos. Het stroomverbruik na een 40 minuten navigeren was al sky high en het gevoel van een miskoop begon al op te spelen. Bovendien lette ik de eerste 3 keer bijna niet op het verkeer om mij heen. Goh als ik daar 2 weken later over nadenk dat moet ik daar nu wel om lachen. In de 2e week 3 keer een route door de planner van de Fietsersbond laten maken van mijn huisadres naar de bestemming en daarbij aangegeven een route door natuurgebied. Vervolgens GPX route gedownload.
De eerste keer was het van mijn fietsenmaker naar huis. Fiets had zijn eerste beurt gehad. Afstand nog geen 3 km maar de fraaie route die de natuur lag op 8.7km. Eigenwijs dat ik ben dacht ik te weten welke kant ik op moest, maar de GPS had iets heel anders in mind. Dat werd dus herberekenen of niet enz… Uiteindelijk met de opgedane kennis, vrij snel mijn route gevonden. Later nog 2 van dit soort tochten gemaakt over afstanden van 11 en 25 km. Hier koop je zo’n apparaat voor. Aantrekkelijke trajecten door bos en hei die van A naar B anders heel saai en vervelend zouden zijn geweest.

Neen het is enorm wennen aan zo’n GPS apparaat en in de volle zon, mis ik gauw een afslag, maar de piepjes schudden mij snel wakker. Afgelopen zaterdag heb ik 57 km gefietst en uiteindelijk had de GPS ruim 4 uur aan gestaan, maar het stroomverbruik was maar 20%. Ik had de helderheid zoals geadviseerd op 70% staan, blue tooth uit en scherm max 15 seconden aan. Heel zuinig opereren, zodat 10 uur intensief gebruik haalbaar moet zijn.
Neen als je alleen op pad gaat heerlijk om op onbekend terrein lekker door de kunnen rijden met zo’n GPS. Doordat je ook aan kunt geven dat je door fraaie gebieden wil fietsen is een Garmin helemaal fun.
Enige handigheid met computers is wel noodzakelijk. Bij mij lukte het niet de GPX routes draadloos vanaf mijn smartphone naar de Garmin te uploaden.
Op een rustiger moment nog eens voor gaan zitten. Na een vrij recente update hadden heel veel ervaren gebruikers hier ook problemen mee. Kortom die techniek is me wat.