Helpt een helm?


#1

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/helpt-een-helm/

Zal een fietshelm de veiligheid vergroten? Theo Zeegers van de Fietsersbond bekeek de onderzoeken en komt de conclusie dat helmen de onveiligheid alleen maar vergroten. Waar beschermt een fietshelm tegen? ‘Daar bestaan veel misverstanden over. Een klap op je hoofd kan drie soorten letsel geven. Een wond, een schedelbreuk of hersenletsel. Dat laatste is vaak…


#2

Een natuurlijke reflex is dat het hoofd beschermd wordt bij een val. Meestal wordt daardoor de val gebroken door een hand, een arm of een schouder voordat het hoofd de grond raakt. Voor de noodzakelijke afremming (hersenletsel) wel van belang. Ook onder wielrenners zie je minder hoofd- dan andere letsels. Sleutelbeenbreuk komt daardoor wle relatief vaak voor, maar dat is verre te verkiezen boven hersenletsel.
Aan de helm zit een vaak vergeten nadeel: je fopt je eigen hersens en die natuurlijke reflex werkt daardoor niet goed meer. Dat merk je vaak op de mountainbike als je je hoofd intrekt voor laaghangende takken. Toch niet ver genoeg, waardoor je alsnog een tik van die tak op je helm meekrijgt. Als je hard genoeg rijdt zou je door dat effect zomaar van de fiets getrokken kunnen worden. Door de helm (!).

Is dat een pleidooi tégen de helm? Nee, zeker niet. Door deel te nemen aan wielerwedstrijden maak je je ook sterk afhankelijk van het gedrag van anderen en op een mountainbike in het bos kun je na elke bocht op je plaat liggen. Een helm kan wel degelijk helpen ernstiger te voorkomen als de val door andere lichamsdelen mede gebroken wordt. Maar een helm heeft ook beperkingen en het is goed die te weten voordat je er een op zet.