Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt?

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/hoe-voorkom-je-dat-je-fiets-gestolen-wordt/

Fiets met veel sloten Goede sloten zijn altijd een goed idee. Maar denk ook na over waar je je fiets neerzet. Fiets met veel sloten 5 tips om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je…

Gebruik twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt vertragend en veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot.

Dieven specialiseren zich in één soort slot, maar als één slot erg populair is dan willen ze zich ook wel specialiseren in dat ene slot.

Ik denk dat je behalve voor een plek waar mensen staan te wachten, ook goed kan kiezen voor een plek met cameratoezicht, daar houden dieven ook niet van.

Ik denk dat er eerder dit jaar al genoeg over dit onderwerp is gezegd.

Hoe voorkom je dat je helm gestolen wordt?
Vandaag zat ik op een bankje nabij het strand, met uitzicht op een fietsparkeervoorziening…
En zag hoeveel buitenlandse fietsers met helm hun fiets parkeerden.
Fiets op slot, vast aan de aarde.
En de helm losjes aan het stuur opgehangen.
Welke Hollander zou geinteresseerd moeten zijn in een helm?

Toch vraag ik me wel eens af hoe ik mijn helm zou moeten opbergen, als er nog eens een helmplicht voor fietsers komt.

Ik heb het idee dat Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt? een vraag uit de vorige eeuw is.

Als je op een Swapfiets rijdt, krijg je, igv diefstal, een vervangende fiets zonder dat je er zelf veel moeite voor hoeft te doen.

En nu is er ook de Cowboyfiets.
Op de website worden de kwaliteiten van de fiets nauwelijks toegelicht.
Er worden wel heel veel woorden gewijd aan de verzekering van de fiets.
Ik heb de indruk dat het verdienmodel van de fietsfabrikant meer te maken heeft met de verzekering van de fiets, dan de fiets zelf.

Fietshelmen hebben zover ik weet altijd ventilatiegaten en daar kan een kabel doorheen, probleem opgelost.

Wel denk ik dat de kans een helm wordt gestolen veel kleiner is, de tweedehandwaarde is laag tot zeer laag en wie al een helm draagt heeft er al één, wie hem niet draagt wil hem ook liever niet hebben.

Dat lijkt een insteekkabel voor een ringslot die z’n 20 Euro kost.

Het advies voor sloten is iets van 10% van de aankoopwaarde aan sloten te besteden. Wat dat betreft is een simpel kabelslot prima passend of als je toch iets insteekbaar wilt een insteekkabel:

Insteekkabel

Als je fiets gestolen wordt kan je deze ook registreren in het https://gestolenobjectenregister.nl/registration/overview/8_Fiets/?l=1

Controleer in ieder geval voordat je een tweede hands fiets koopt.

1 like

Ik rij inmiddels 3 jaar rond op een speed pedelec van 9K (Stomer ST2s-ST5) en naast een lullig ringslotje om aan de minimale vereisten van de verzekering te voldoen tors ik ook een kettingslot mee indien nodig (Abus Ivy 110cm). Zoals bij bezoek aan De Hemel in Nijmegen waar de fiets aan een stalen hekwerk geklonken kan worden. Maar mijn voorkeur gaat uit naar bewaakte (gratis) rijwielstallingen die in de grote steden te vinden zijn. Even vooraf een leuke fooi geven aan de bewakers en je fiets wordt koninklijk bewaakt en opgeladen.

Nog beter zijn de afsluitbare fietsboxen met oplaadmogelijkheid die je bij sommige treinstations kunt vinden. De (extreem dure) fiets kan dan volledig uit het zicht worden opgesloten inclusief oplader en fietsbagage. En daar betaal ik graag voor !