Hoe weet ik of mijn wiel een bepaalde banddikte kan hebben?

Ik heb wielen waarvan ik de precieze maat en merk niet meer weet (wel zit er een velglint in met de maat 16x622-635/28". Het lint zelf is dus 16mm dik en de wielmaat is 28 inch. Tot zover bekend. Maar nu wil ik graag dikkere banden op de wielen zetten. Nu zitten er 25mm racebanden op, maar ik vraag me dus af of ik er ook 32mm citybike banden op kan zetten. Hoe kom ik daarachter?

De maat op het velglint geeft aan voor welke maat velg het past. Velglint kun je wat oprekken: in dit geval zowel voor 622, 630 en 635mm. Je hebt nu racebanden, dus velgmaat 622mm. Staat op de banden! Of er ook een band 32-622 op past hangt van twee dingen af. 1. De binnenbreedte van het velgbed. Is dat 13mm dan beter van niet. Bij 15 mm en meer kan dat wel.
Maar dan komt punt 2: heb je dan wel voldoende ruimte in de vorken en onder de remmen en wellicht ook t.o.v. de spatborden. Let op: bredere banden worden ook (evenredig) hoger.

Veel dank Sjef! Hier heb ik al veel aan. Het gaat dus echt vooral om de dikte. Er is ruimte (ruim 4cm in de breedte) tussen de vorken. Het is een ‘kale’ singlespeed met terugtraprem, dus geen remblokken. Ik denk dat dat zou moeten kunnen dus. Ik zal de breedte van het velgbed meten. Ik neem aan dat het velgbed ook echt alleen dat deel van de velg is dat min of meer horizontaal loopt en waar het lint op ligt toch? Dus niet de volledige breedte van het wiel aan de binnenkant neem ik aan?

De breedte van het velgbed meet je tussen de opstaande remflanken. Daar zit nog een verdikking in, maar die meet je dus gewoon mee. 13mm breedte was 10-15 jaar geleden gebruikelijk. Nu al lang niet meer. Nieuwe racevelgen zijn nu zelfs 17-19mm breed.

OK, ik heb het gemeten. Het is tussen de 17 en 18mm. Het meetlint zegt in die zin natuurlijk ook al veel, want dat is 16mm breed.

Dus met die cijfers zeg je dat ik het zeker zou kunnen proberen?

Zeker weten. Ik heb jaren op dergelijke velgen (17,5mm velgbreedte) gereden met 50-622 banden, Schwalbe Big Apple resp. Schwalbe Supreme. Op Corsica ook met 75km/u omlaag.

Top, dank!