Koga Signature gestolen


#1

13-11-2013 is mijn fiets gestolen in Enschede bij winkelcentrum Deppenbroek. Het is een unieke Koga Signature met de naam "Speedy Rohler" op het frame. Ik hoop dat jullie willen helpen uit te kijken naar deze fiets.

https://twitter.com/eric_schol/status/400703993283756032/photo/1


#2

Wat een verhaal! Geweldig! Er is nog gerechtigheid!


#3

In november vorig jaar maakte ik melding op dit forum van de diefstal van mijn Koga Signature. Bij deze kan ik het bericht intrekken: sinds vorige week heb ik mijn fiets weer terug!

Hier het hele verhaal:

RETURN OF THE SPEEDY ROHLER

Zaterdagmiddag 15-2-2014. Mijn voicemail wordt ingesproken en ik ontvang een email van een in Duitsland woonachtige Nederlander die beweert dat mijn gestolen Koga Signature genaamd “Speedy Rohler” te koop wordt aangeboden op Ebay in Münster, Duitsland.

Eenmaal op Ebay Kleinanzeichen aangeland blijkt het inderdaad mijn fiets te zijn. Uitgebreide fotoserie op de advertentie en de naam “Speedy Rohler” duidelijk in de advertentietitel en in de foto’s. Alleen het slot is vervangen, er zit een ander zadel op en de pedalen lijken ook vervangen te zijn. Vraagprijs 1150 euro. Adverteerder is anoniem en reageren kan alleen via de advertentiesite.

Ik bel de tipgever. Hij speurt regelmatig internet af voor Koga-fietsen en trof zo deze advertentie aan. Maar hij kon zich ook herinneren dat hij mijn opsporingsadvertentie had gelezen op marktplaats die ik in november geplaatst had. Bovendien resulteert een simpele Google-zoekopdracht op “Speedy Rohler” in een aantal verwijzingen mijn opsporingsberichten. Zo kon hij eenvoudig contact met mij opnemen.

We spreken af dat hij probeert de adverteerder te benaderen als belangstellende en zo achter wat meer informatie over de aanbieder te weten te komen.

Ik bel de Nederlandse politie. Die schakelen me al gauw door naar de politie in Münster. Kan ik meteen mijn Duits weer ophalen. Ik leg het geval uit en ze beloven er werk van te maken. Natuurlijk hebben ze meer gegevens nodig, zowel van de aanbieder als ook van mijn fiets.

Zaterdagavond. Ik zoek alle papieren bijelkaar die ik heb van de fiets, alsmede de aangifte, scan ze in, en verzamel ook foto’s van de afgelopen jaren waar mijn fiets duidelijk op staat. Het DPC-registratienummer zal ik niks aan hebben aangezien het slot verwijderd is, maar ik heb tenminste het framenummer, de naam van de fiets en de foto’s die tot in detail overeenkomen.

Zondagochtend 16-2-2014. Ik mail het pakket van enkele megabytes naar de Duitse politie.

In de loop van de dag bellen er nog 2 andere tipgevers, beide Duitsers. De adverteerder heeft het ook wel erg makkelijk gemaakt. Ik bedank ze voor de tip en wacht verder in spanning af of de Nederlandse tipgever al reactie heeft van de aanbieder, maar die blijft uit.

Maandag 17-2-2014. Ik krijg bericht van de Nederlandse tipgever. Na 2 reacties op de advertentie heeft hij een telefoonnummer gekregen. Ik speel het meteen door aan de politie in Münster. Intussen kom ik er achter dat deze aanbieder al vaker fietsen heeft aangeboden op Ebay, met vermelding van hetzelfde telefoonnummer. Ook dit geef ik door aan de politie.

Maandagavond. De advertentie is van Ebay verdwenen. Kan alleen maar raden waarom.

Dinsdag 18-2-2014. De politie in Münster deelt mede dat ze de afgelopen dag de aanbieder hebben bezocht. Met dank aan de informatie die ik heb doorgespeeld. De aanbieder resideert niet in Münster maar in Greven. Ze hebben daar twee Koga’s aangetroffen. Geen van beide heeft echter een overeenkomend framenummer. Ik vraag of één van de fietsen de wel naam Speedy Rohler draagt. Dat wordt bevestigd. Maar hoe zit het dan met dat framenummer? Hoe dan ook ze hebben de fiets niet meegenomen.

Woensdag 19-4-2014. Ik zoek uit hoe het zit met die framenummers. Bij Koga blijken ze niet de onder het traplager ingestanste framenummer te gebruiken maar een eigen, met een sticker opgeplakt nummer boven het traplager. Ik geef deze informatie door aan de politie in Münster zodat ze er wellicht nog een keer naar kunnen kijken, als de fiets er nog is.

Woensdagavond. Ik kijk nog eens goed naar de advertentiefoto’s en kom tot de conclusie dat het Koga-framenummer verwijderd is na de diefstal. Dan rest alleen nog de identificatie met de naam.

Donderdag 20-4-2014. De politie in Münster deelt mede dat de zaak is overgedaan aan de politie in Greven en ik krijg een nieuwe contactpersoon. Niet lang daarna krijg ik een email van de politie in Greven. De fiets was er nog en ze hebben hem in beslag genomen. Het is duidelijk dat er met het framenummer is geknoeid.

Ik bel Koga om te vragen of ze waterdicht bewijs hebben dat ze maar 1 fiets met de naam Speedy Rohler hebben geproduceerd. Ik schrik als de medewerker zegt dat hij 7 records vindt met die naam. Maar het blijkt allemaal om dezelfde fiets te gaan. Bovendien komt het productienummer overeen met de administratie van de fietsenzaak die mij de fiets geleverd heeft.

De politie in Greven is blij met het nieuws dat er een waterdicht bewijs lijkt te zijn dat de fiets van mij is. Ze krijgen de contactgegevens van Koga en mijn fietsenzaak. De Kriminalhauptkommissar waarschuwt me nog dat ook de Staatsanwalt overtuigd moet zijn van de zaak. Maar ik ben gerust… het is nu alleen nog een kwestie van tijd voor de fiets weer bij mij in de garage staat.

Maandag 24-2-2014. Na een korte mediastilte van het weekend krijg ik bericht uit Greven dat de zaak weer is overgedragen aan de politie in Münster. Het hele pakket aan bewijsmateriaal moet naar de Staatsanwalt worden gestuurd. Daar zou dan de beslissing moeten vallen of ik mijn fiets terugkrijg. Mij bekruipt het gevoel dat het nog wel eens een tijdje zou kunnen duren, nu de zaak in de bureaucratische ambtelijke molen terecht is gekomen.

Donderdag 27-2-2014. Ik heb nog steeds geen bevestiging van de politie in Münster dus stuur ik een berichtje met de vraag hoe de zaken ervoor staan. Het is me te stil!

Vrijdag 28-2-2014. In een antwoord van de politie uit Münster maak ik op dat ze het bewijsmateriaal nog steeds niet naar de Staatsanwalt hebben gestuurd. Ze komen met een alternatief voorstel. Ze willen contact opnemen met de aanbieder om te vragen of hij akkoord gaat de fiets terug te geven. Aangezien het bewijsmateriaal er toch is en hij dan zou moeten opdraaien voor de kosten van de Staatsanwalt, gaan ze er van uit dat hij eieren voor zijn geld zal kiezen. Nu maar weer afwachten.

Nog dezelfde ochtend komt het verlossende woord. Het is akkoord dat ik de fiets mag komen ophalen. Deze staat nog steeds bij de politie in Greven. Don’t call us we’ll call you, ze zullen me bellen om een afspraak te maken wanneer het schikt.

Maandag 3-3-2014. Er is weer een lang weekend overheen gegaan zonder reactie. Mijn geduld wordt toch wel op de proef gesteld. Maar dan in de loop van de ochtend ontvang ik eindelijk de verlossende mail, dat ik maar een voorstel moet doen wanneer langs te komen, met de openingstijden van het bureau erbij. Ik aarzel geen moment en plan een vrije dag en boek een internationaal treinticket van Enschede naar Greven.

Dinsdag 4-3-2014. De dag is gekomen dat ik mijn fiets weer terug krijg. En wat voor een dag! In de stralende lentezon reis ik naar Greven en halverwege de ochtend arriveer ik bij het bureau. Na een paar minuutjes in de wachtkamer ontmoet ik de vriendelijke Kriminalhauptkommissar die mij meeneemt naar de garage van het bureau. En daar staat hij, mijn onmiskenbare Speedy Rohler! Netjes gepoetst, klaar voor de verkoop. Alleen het zadel een stukje omhoog en wat nieuwe lucht in de banden en we zijn klaar voor vertrek. Ik onderteken een formulier, overhandig een pak verse gevulde koeken aan de agent en stap op de pedalen. Wat heerlijk.

Het ritje van 70 km door het platteland en over enkele onverharde weggetjes doet ons goed. Twee tussenstops voor de lunch en een ijsje. En zo kan de fiets de ellende achterin busjes van dieven en helers gauw vergeten.

Woensdag 5-3-2014. Ik dank iedereen die mij geholpen heeft de fiets terug te krijgen nogmaals hartelijk. De gouden tipgever krijgt zijn verdiende vindersloon zoals geadverteerd op marktplaats. En ik kan het verlanglijstje voor mijn verjaardag aanvullen met enkele noodzakelijke fietsonderdelen (c: