Kom over de brug met die fietsbrug!

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/kom-over-de-brug-met-die-fietsbrug/

Ik ben wel eens uit Bunnik, via de pont bij Culemburg naar de Linge gefietst en Langs de Linge naar Gorinchem. Mooie route maar een fietsbrug langs het spoor over de Lek zou plezierig zijn.

Als je wat rond zoekt dan lijkt de lokale politiek al een tijd om

Of het voldoende op de agenda van de provincies (Utrecht/Noord-Brabant) staat weet ik niet maar ik denk dat een belangrijk stap is om het in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) te krijgen.

Via https://www.mirtoverzicht.nl is daar voor de fiets te vinden:

Fietsmaatregelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van bereikbaarheidsknelpunten. De fiets is, vaak in combinatie met het openbaar vervoer, een zeer geschikt alternatief voor autogebruik. De fiets maakt al deel uit van verschillende MIRT Verkenningen, zoals de Verkenning A2 Deil-Den Bosch-Vught, A4 Burgerveen-N14, en de A7/A8 Amsterdam-Hoorn. Ook bij planstudieprojecten en groot onderhoud wordt de fiets meegenomen, bijvoorbeeld bij A27 Houten-Hooipolder en bij de Heinenoordtunnel.

“maakt deel uit”/“meegenomen”… je ziet wel waar de prioriteiten liggen.

Kan er niet specifieker ingezet worden op een fietsbrug die aan de spoorbrug ‘gehangen’ wordt?
Dat lijkt me stukken kansrijker dan voor een nieuwe brug pleiten. En het is al eerder gedaan.

Is het veer bij Culemborg overigens zo’n slecht alternatief? En als dat zo is, moet er dan niet voor verbetering daarvan gepleit worden?

Het probleem met veerponten is dat je regelmatig lang moet wachten. Als de veerpont net weg is, kan het zo maar 15 minuten duren voordat je aan de overkant staat.