Moet e-bike geluid maken?

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/moet-e-bike-geluid-maken/

Als reactie op ons interview met hoogleraar auditieve cultuur Marcel Cobussen vroegen wij lezers: vinden jullie geluid op een e-bikes een goed idee? Zodat je ze aan kan horen komen? Nee, vonden de meesten. Op Facebook en in de mailbox reageerden rond de 130 mensen. De overgrote meerderheid was absoluut tegen geluid op de e-bike.…

Ben het met Marcel Cobussen eens, een bizar idee. Een van de positieve zaken aan een fiets is juist dat hij geen geluid maakt. En een fietser heeft altijd nog een bel om in specifieke situaties geluid te maken dat dan ook echt opvalt en hard genoeg is.

Het is voor mijn veiligheid essentieel dat voertuigen (fietsen, enz) geluid maken.
Voor mensen als ik is er regelgeving op dit gebied.
Helaas alleen voor autos.

De Europese Unie eist van fabrikanten dat alle nieuwe elektrische auto’s sinds juli 2021 - ook hybride auto’s die deels elektrisch kunnen rijden - een duidelijk hoorbaar en continu geluid moeten maken bij snelheden tot 20 km/u.

Aan dit geluid zijn natuurlijk wat eisen gesteld om te voorkomen dat een fabrikant zijn EV-bolide het jankende V10-geluid van een supersportwagen meegeeft. Het geluid moet, op 2 meter afstand gemeten, minimaal 56 en maximaal 75 dB(A) zijn. 56 dB(A) staat gelijk aan het geluid van een voorbij rijdende brandstofauto - of een koelkast die aanslaat. 75 dB(A) is te vergelijken met het geluid van een föhn.

Dat de grens bij 20 km/u ligt, komt omdat banden vanaf die snelheid zoveel afrolgeluid maken dat je de elektrische auto ook hoort zonder kunstmatig geluid.

1 like

Nog een jaar of 15-20 dan maakt niets wat er op de openbare weg rijdt geluid. Geluidschermen kunnen worden weggehaald en pal naast de snelweg kunnen woningbouw locaties geprojecteerd worden. Die verworven ultieme rust gaan we dan hopelijk geen geweld aan doen met vervangende herrie.
In verband met de positieve uitwerking op de gezondheid en om flies te voorkomen mensen die minder dan 25 km van hun werk wonen, de afstand voortaan 1 dag per week op de fiets af te laten leggen. Bovendien bevorderen dat de 2 en 3 auto in een huishouden niet langer mag zijn dan bijvoorbeeld 2 meter, om het blik aan de weg te beperken.

Maar @clemensvanos, moet een e-fiets nu geluid maken?

Neen ben je gek. Er is al herrie genoeg. Als oudere jongere nu wel een spiegel gemonteerd om de geluidsarme verkeersdeelnemers te monitoren.

1 like