Nieuwe fiets fietst zwaar! Batavus Dinsdag Excl

Onlangs is mijn fiets gestolen, een Batavus Dinsdag Exclusive (uit 2018, zwart). Omdat ik zo tevreden was met deze fiets, heb ik zonder lang nadenken besloten hem te vervangen door de dezelfde fiets. Het werd de Batavus Dinsdag Exclusive uit 2021 (grijs).
Later kwam ik er achter dat dit niet dezelfde fiets is, dat er andere remmen opzitten (schijfremmen i.p.v. velg-) en een andere versnelling (Nexus 7 i.p.v. 8).

Mijn vraag is of deze verschillen mijn probleem met de fiets verklaren?

Het probleem: hij fietst zwaar. Als ik de straat uitrijd dan lijkt er niets aan de hand te zijn, maar na 20 minuten fietsen sta ik te trillen op mijn benen van vermoeidheid. Letterlijk. De brug over het kanaal kom ik in de 1e versnelling nauwelijks op. Met mijn oude Batavus Dinsdag hoefde ik vaak niet eens te schakelen om zonder moeite die brug op te komen. Er is echt iets niet goed met de fiets maar wat?

Mijn vraag is ook: wat mag ik van de rijwielhandel verwachten?

De rijwielhandel (fietsvoordeelshop te Meern) heeft de fiets twee maal in behandeling genomen. Een keer is het voorwiel gecontroleerd. Ik weet helaas niet meer wat ze precies gedaan hebben. De tweede keer heeft de versnelling een oliebad gekregen. Het probleem was hiermee niet verholpen. Volgens de rijwielhandel rijdt de fiets “als een zonnetje”. Waaruit blijkt dat de problemen niet bij de standaard testen in een werkplaats aan het licht komen.

Ik zal het hier maar niet hebben over hoe het voelt om niet serieus te worden genomen bij zo’n klacht.

Vervolgens heeft de rijwielhandel de fiets terug naar Batavus gestuurd. Batavus stuurde hem weer terug met de mededeling “fiets is in orde bevonden”.

Wat nu? Een second opinion vragen bij een andere fietsenwerkplaats? Geld terugvragen aan de rijwielhandel (weinig kans)? Heeft er iemand een idee wat ik nog kan doen om dit probleem op te lossen? Ik hoor het graag! Alvast mijn dank.

4 berichten zijn samengevoegd naar een bestaand topic: Ervaringen Dinsdag Exclusive 2021