Nieuwe mobiliteit, na het autotijdperk.

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/nieuwe-mobiliteit-na-het-autotijdperk/

Een nieuw verhaal over mobiliteit. In publicatie Nieuwe mobiliteit, na het autotijdperk uit 2015 schopt mobiliteitsexpert Arie Bleijenberg heilige huisjes in het mainstream denken over verkeer hard onderuit. Zijn boek is drie jaar na verschijnen nog even actueel. Cruciale passages “De afgelopen halve eeuw was de groei van het autoverkeer zo vanzelfsprekend, dat we ons…

De fietsinfrastructuur in steden kan alleen verbeterd worden als de fiets meer ruimte krijgt, dat wil zeggen ten koste van de auto. En om dat te realiseren zullen steden autoluw moeten worden. Ofwel de toestroom van verkeer tegengaan door hoge drempels op te werpen: minder wegcapaciteit voor autoverkeer, lange reistijd, hoge parkeerkosten in de stad, geen doorgaand verkeer dwars door de stad (alleen via ring) en goedkope P+R voorzieningen aan de rand van de stad.

Ook kan gedacht worden aan spitsheffing, zoals de Congestion Charge in Londen waar het autoverkeer met 30% gedaald is door de heffing. Grotere invalswegen kunnen direct ruimte inleveren aan de fiets door het halveren van het aantal rijstroken voor auto’s, kleinere doorgaande wegen kunnen een strook inleveren door éénrichtingsverkeer in te stellen.

Maar dat is allemaal van weinig waarde zolang onze overheid 10% inkomsten van de totale Rijksbegroting opstrijkt uit automobiliteit en daarvan zelf het grootste deel gebruikt om de uitdijende overheid te financieren en op de tweede plaats te investeren in automobiliteit. En daarmee is duidelijk dat er geen drastische wijzigingen zullen komen zolang de overheid haar verdienmodel in stand wil houden.

Met (dag)dromen kom je nergens. Waar ik woon zijn geen dubbele rijstroken voor auto’s. Rijstroken halveren betekent dus geen rijstrook. Dit leidt tot een burger opstand. Dit soort dagdromen brengen ons nergens. London vergelijken met welke stad in Nederland ook, is totale nonsens.

Elke stad moet haar eigen manier vinden om het gebruik van fietsen te stimuleren. In Groningen heeft men al prima ervaring opgedaan met het autoluw maken van de stad met het tegengaan van doorgaand verkeer en door het autoverkeer per kwadrant te scheiden. Auto’s moeten dan vele kilometers omrijden (reistijd !!) om één straat verder te komen.

Het resultaat mag er zijn: het is veel sneller en gemakkelijker om de fiets te pakken waardoor de auto alleen gebruikt wordt als het echt nodig is.

Ook andere steden zijn al geruime tijd bezig om in ieder geval de binnenstad autoluw te maken door auto’s in hun bewegingsvrijheid te belemmeren. Zoals bijvoorbeeld Utrecht. In Amsterdam is GroenLinks de grootste partij geworden, mooie gelegenheid om de lang gekoesterde wens van een autoluwe binnenstad te realiseren.

Het is gewoon een kwestie van tijd en visie. De auto is nog steeds dominant in het stadsverkeer qua ruimtebeslag, onveiligheid, herrie en uitstoot, steden kunnen een enorme kwaliteitsverbetering bereiken door het autoverkeer de komende zeg 10 jaar stukje bij beetje de stad uit te werken. Begin maar met de aanleg van P+R+F (gratis parkeren+goedkope dagkaart OV+deelfietsen) aan de rand van de stad en tegelijk de parkeertarieven in de stad flink omhoog. De truc is om het autoverkeer in de stad niet onmogelijk te maken maar wel zo onaantrekkelijk mogelijk met hoge (parkeer)kosten, weinig parkeergelegenheden en langere reistijden.

Voorbeelden van onnodige stedelijke auto-infra in Arnhem:

En onnodig doorgaans verkeer door het hartje van de stad en daarom ook dubbele rijstroken:

Mee eens. Wat ik alleen mis, is het sneller maken van fietsroutes. Waar is de fietssnelweg dwars door Rotterdam? Nu moet ik vaak lang wachten bij het kruisen van drukke wegen zoals de Maasboulevard. Wanneer hier een fly-over voor fietsers zou zijn, zou dit veel reistijd schelen.

Een fly-over van de Maasboulevard is er al bij de Willemsbrug maar eentje ter hoogte van de Erasmusbrug lijkt me zo goed als onmogelijk.

Wat al zou helpen is als de wachttijden bij de stoplichten aan beide kanten van de Erasmusbrug omlaag gaan, vooral aan de Zuidzijde is het lang wachten. Dat is ook een goede manier om het autoverkeer te remmen.