Onwettige handhaving Corona-maatregelen

Tijdens mijn vele fietstochten afgelopen Corona-weken is mij opgevallen dat onze handhavers (Politie en BOA’s) uitzonderlijk actief zijn. Ik kom ze tegen op fietspaden/wegen waar ik voor de Corona-crisis nog nooit een handhaver gezien heb…

Nu ben ik geen jurist maar volgens mij is er geen wettelijke basis voor de Corona-maatregelen en kunnen de boetes voor het niet afstand houden of samenscholing vrij eenvoudig aangevochten worden. Vanmorgen las ik dat men bezig is om de maatregelen alsnog een wettelijke basis te geven met het vaststellen van noodwetten die van tijdelijke aard zijn. Tijdelijk is hierbij erg flexibel want het Corona-virus zal nog vele jaren actief zijn, willen we dan ook nog vele jaren boetes ontvangen voor discutabele maatregelen?

Zo bezien is de vrijheidsdemonstratie van gisteren in Den Haag niet geheel onverwacht… Ik zou het niet vreemd vinden als de Corona-maatregelen en handhaving daarvan op groeiend verzet kunnen rekenen.

En wat wil je hier bereiken?

Als je dat juridisch wil aanpakken, neem dan een advokaat.
Ik ken de wet in NL niet 100%, (en in België ook niet, maar net iets beter), maar ik heb een politieman in de familie.
Je wil echt niet weten wat die allemaal meemaken…

Het grootste deel van de bevolking volgt de regels wel, en als er dan eens iemand op een plaats is waar die niet moet zijn en daarop gewezen wordt, dan zegt 95%: oh sorry, ik weet dat ik fout ben, ik zal het niet meer doen.
Maar de 5% doet alsof ze van niks weten, of worden agressief of spuwen zelfs naar de politie.
Dat die dan een boete krijgen vind ik logisch.
Onze politie wordt echt niet betaald per bon die ze uitschrijven.

Misschien heb je wel een bon gekregen en wil je die aan vechten… be my guest en betaal een veelvoud aan je advokaat en ga naar die rechtbank.

Afgelopen weken heb ik anders verhalen gelezen van mensen die werden overvallen door overijverige handhavers.

Zoals deze: https://www.pzc.nl/walcheren/vlissingse-kickbokstrainer-krijgt-500-euro-boete-voor-sporten-op-strand-ik-hield-me-gewoon-aan-de-regels~af398cc2/?referrer=https://www.google.com/

Afgezien van het idiote boetebedrag van € 390 (vergelijkbaar met meer dan 30km/u te snel rijden, door rood rijden of bumperkleven) krijg je als volwassene gelijk ook een strafblad die mogelijk van invloed kan zijn op je mogelijkheden om werk te vinden.

Alle reden dus om een Corona-boete aan te vechten, zeker nu duidelijk is dat de wettelijke gronden voor de boetes ontbreken. Op 1 mei 2020 zijn er al 8.000 Corona-boetes uitgedeeld, dat gaat dus om een bedrag van € 3.120.000 en 8000 mensen die mogelijk problemen gaan ondervinden bij sollicitaties.

Ik zou dan ook zeker een advocaat nemen om een Corona-boete aan te vechten. De overheid hoopt dat mensen de boete betalen om er maar van af te zijn… niet doen dus!

Zie ook: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/kabinet-komt-met-spoedwet-noodmaatregelen.13063953.lynkx

Nu is het formeel bekend en worden boetes ingetrokken: https://www.ad.nl/dossier-coronavirus/fouten-bij-uitschrijven-coronaboetes-deel-kan-niet-geind-worden~a4c222d2/

Edit 27-05-2020:
Ook een hoogleraar rechtswetenschap (RUG) roept nu mensen op de corona-boetes niet te betalen en in verzet te gaan: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/25/om-niet-blij-met-oproep-om-boetes-niet-te-betalen-a4000780
En vandaag werd ook bekend dat de eerste corona-boete door justitie is ingetrokken. Er zullen ongetwijfeld meer volgen want afgezien van de absurde geldboete van €390 krijgt de ontvanger ook een strafblad waardoor de kans groter wordt dat je geweigerd wordt voor een nieuwe baan. Alle reden dus om in verzet te gaan: https://www.parool.nl/nederland/eerste-coronaboete-ingetrokken-door-om-betaal-niet-en-maak-bezwaar~b2906221/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

De boete-teller stond 3 weken geleden nog op 8000, inmiddels is dat opgelopen naar 18.200… en dit is nog van tijdens de lock down.

Nog een anekdote van een zorgmedewerker die dagelijks met 6 cliënten van een instelling voor verstandelijk gehandicapten een rondje maakt door het dorp. In verband met de corona-maatregelen heeft de instelling overleg gehad met de burgemeester om zeker te weten dat zij hun dagelijkse rondje nog kunnen maken en dat kon… enkele dagen later wordt de medewerker aangehouden door BOA’s en krijgt meteen een boete. Medewerker heeft nog uitgelegd dat dit met de burgemeester is besproken maar de BOA’s houden voet bij stuk. Medewerker overstuur terug naar huis met haar groep. Na een telefoontje met de burgemeester zijn de BOA’s tot de orde geroepen en is de boete ingetrokken. De BOA’s wilden nog net toegeven dat de boete niet terecht was maar excuses konden er al niet af.