Remlicht voor de fiets?

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/remlicht-voor-de-fiets/

‘Waarom zijn er nog geen remlichtjes voor de fiets uitgevonden?’ vraagt Karin Hulst uit Soest, als ze weer eens met een groepje racefietsers op weg is, en iemand voor haar plotseling remt. Misschien zien we ze niet zoveel, maar ze bestaan wel, zelfs in soorten en maten. Zo biedt Busch+Müller sinds 2012 twee achterlichten aan…

Ik (sport)fiets regelmatig over de Duitse grens en heb bijna drie jaar geleden online in de USA een remlicht op de zadelpen aangeschaft. Ik merkte namelijk dat Duitse automobilisten óf heel erg veel óf juist heel erg weinig rekening met fietsers houden. Ik krijg nog steeds opgestoken duimen van automobilisten over mijn zichtbaarheid of vragen van andere fietsers waar ik het remlicht vandaan heb. Het werkt dus!

1 like

En waar vandaan dan? En hoe wordt het licht geactiveerd?

Ik heb een e-bike en een remlicht lijkt mij voor dit soort fietsen een goed idee. Een van de redenen is de sterke rem, ik sta bij een noodstop binnen 2 m stil. Dan is een remlicht echt nodig. Wat betreft het richting aangeven zijn reflecterende handschoenen of polsbandjes een goed idee als je in het donker rijdt. Richtingaanwijzers zijn niet zo makkelijk robuust uit te voeren, ze moeten o.m. tegen langdurige regen bestand zijn.

1 like

Google geeft een hele waslijst aan achterlichten met remlicht.
Maar wettelijk gezien mag het niet.
Art 35 lid5 geeft een beperking aan het aantal lichten op je fiets.

Heb je je fiets eens van een lichtje voorzien, is het weer niet goed.

Het remlicht van een auto wordt geactiveerd door een voetbediende schakelaar.
Het remlicht van een fiets wordt geactiveerd door een sensor die veranderingen in snelheid detecteert.
Mijn probleem met fietsremlichten is dat geen enkele fabrikant aangeeft welke vertraging wordt beschouwd als remmen, en welke vertraging wordt gezien als uit laten rijden.

De wetgever heeft een maximum gesteld aan de felheid van het achterlicht.
Er is geen onderscheid gemaakt tussen continu fel licht en momentaan fel licht.
Dan geef ik de voorkeur aan continu fel licht om goed zichtbaar te zijn.
Ik wil niet inleveren op de continue helderheid van mijn achterlicht voor een remlicht.

'k Ben al blij dat m’n gewone fietsverlichting het de laatste jaren gewoon doet. Remlichten maakt het allemaal een stuk storingsgevoeliger. Tot nu toe nooit een probleem geweest. Straks mogen we met een gewone fiets de weg niet meer op …!

1 like

Sjef, dat weet ik eerlijk gezegd niet meer. Het was een reclame op een site en dat lampje heb ik besteld. Ik heb het aan mijn zadelpen vastgemaakt. Er zijn keuzes: Het rode licht knippert of brandt constant en zodra ik vertraag zorgt een bewegingsensor (zoiets moet het zijn) er voor dat het licht als een echt remlicht feller en constant schijnt. Zodra ik weer optrek, komt het weer in zijn eerste stand. Brandduur cira vier uur. Ik zal eens kijken of ik ergens een bonnetje of merk kan vinden.

Correctie: dit is een andere leverancier, maar het is wel mijn lampje: https://koopje.com/products/smart-bike-light?currency=EUR&variant=31855338160207&gclid=CjwKCAjwiY6MBhBqEiwARFSCPvEyWjpI15mXO4Nu_JYRAZlXlmqttZMscnSn95vl7MgsoPkQixV8ORoC7eQQAvD_BwE