Tips tegen achtervolging door honden


#1

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/tips-tegen-achtervolging-door-honden/

Emotioneel onderwerp Honden vallen fietser aan Heb jij wel eens last van honden op het fietspad? Die vraag stelden we in de Fietsflits en op Facebook en riep emotionele reacties op. Hondeneigenaren vervloekten ongeduldige fietsers en fietsers wensten honden dood. Jenny Bruinsma van de Dierenbescherming geeft tips voor beide partijen. Wat moet je als fietser…


#2

Een methode die niet genoemd is, is het gebruik van de Dazer of Dazzer. Ik heb het model II. Het apparaatje (nogal lomp formaat) maakt een hoge toon, niet voor mensen te horen. Het idee is dat honden ervan schrikken en dan geen aandacht voor andere dingen hebben. Uit ervaring kan ik melden dat het werkt, maar…Oudere honden hebben ook al zoveel gehoorverlies, dat ze het niet horen en dus niet reageren. En een jonge loslopende hond ergens in een Frans dorp kwam er uit nieuwsgierigheid zelfs aan snuffelen. Bepaald geen middel waar je op kunt vertrouwen.


#3

Bijtende honden mogen van mij gelijk afgemaakt worden. Ik nader baasjes+hond altijd met de nodige voorzichtigheid, bel ruim van te voren om het baasje tijd te geven om de hond naar zich toe te halen/roepen. Vooral die lange lijnen zijn zeer gevaarlijk want honden lopen zo naar de andere kant van het fietspad en dan heb je een probleem. Een speed pedelec is overigens wel zeer handig om een rennende hond achter je wiel er gewoon uit te rijden.


#4

Honden zijn ook gek op velomobielen of ze nu los lopen of aangelijnd… Weet bij wie ik de schade kan verhalen.


#5

De Dazer is inderdaad vrij lomp en onhandig te bedienen op de fiets, is meer iets voor wandelaars.
Ik gebruik al een paar jaar een elektrische toeter/bel/sirene, gekocht via Ebay.

Twee van deze apparaten als sirene ingesteld en zijn gemakkelijk te bedienen. Handen kan ik aan het stuur houden en ik kan er één met de linker en één met de rechterhand bedienen.
Soms gebruik ik ze gelijktijdig, echt lachen. Ik heb nog nooit een hond of groepje honden gezien die me achterna kwam. Ze kiezen allemaal het hazenpad.

Voor de kosten hoef je het niet te laten, kosten ongeveer €5, per stuk.


#6

Dazer werkt wel prima op de MTB tandem, als de stoker deze uit je achterzak kan pakken


#7

Wat bij mij gewerkt heeft, is een volle waterstraal uit de bidon op de neus of tussen de ogen van de hond spuiten. schrikt onmiddellijk af.
Werkte bij twee keffende honden. wel zonde van het water!!


#8

Dat is weer een nieuwe methode voor mij en zo te horen een effectieve.
Ik ben wel benieuwd hoe jou stuur er uit ziet, een foto zou aardig zijn.


#9

Goede dag.
Wat is de naam van dat apparaat?
Bedankt!
Jan


#10

Hier nog nooit een foto geplaatst, hopelijk lukt het.

Sirenes zijn goed zichtbaar onder de armsteunen. Schakelaar zit rechts van het handvat.


#11

Een hele mond vol:

Bicycle Bell Cycling Horns electronic Bicycle Handlebar Ring Bell Horn

Item Stro U5U1.

Gekocht via Ebay voor nog geen €5,- per stuk.


#12

Prima gelukt met die foto, indrukwekkend “dashboard” :wink:

Z’n toeter die je met een knop op je stuur kan bedienen lijkt me veel handiger dan de Dazer en inderdaad, voor de kosten hoef je het niet te laten.

De werking zal wel berusten op het feit dat honden niet houden van hard geluid, wat dat betreft is het vreemd dat de Dazer (115 dB op 0.5 meter) niet altijd werkt maar zoals deze pagina terecht opmerkt, je hoort ultrasoon geluid niet dus je weet ook niet of het apparaat werkt en of er inderdaad veel lawaai uit komt.


#13

Jaap, zoals Mike al opmerkte is het goed gelukt en een mooie foto. Bedankt hiervoor.
(Nu nog een apparaat dat honden detecteert want een paar weken terug kwam ik er (lopend) pas achter toen er al een in mijn kuit hing).
Jan