Wat is beter campa of sram?


#1

gooi je beste voor-argumenten en tegen-argumenten op me.


#2

Onbeslist qua kwaliteit. Een oordeel terzake is niet compleet zonder Shimano hierin te betrekken. Ieder merk heeft zijn kenmerken die de een wel en de ander niet aanspreken. Campa heeft de historie, ook vóór WOII. Het is Italiaans, dat spreekt ook veel mensen aan. De vormgeving is bijzonder en vooral op mooi gericht. Typisch Italiaans, dus. Shimano heeft zeker de laatste 10 jaar een meer industriële vormgeving met voorrang voor de effectiviteit. Iedere trap moet raak zijn. Dat is niet ieders smaak. Vandaar dat je op Shimano afgemonteerde fietsen vaak FSA en Truvativ cranks ziet. SRAM zit daar tussenin, al is de nieuwe groep AXS meer op effectiviteit gericht. Nadeel is dat Campagnolo (voluit voor de niet ingewijde meelezers) niet uitwisselbaar is met andere merken, al maken ze wel wielen (ook via dochterbedrijf Fulcrum) met naven geschikt voor Shimano Hyperglide en SRAM cassettes. Ze verliezen gaandeweg marktaandeel, zowel aan Shimano, SRAM en nieuwere merken FSA, Sunrace en Microshift. Alle genoemde merken bedienen de hele markt, zowel race als mountainbike. Campa is na enkele schuchtere pogingen in de jaren negentig al snel gestopt met mtb-materiaal. Voor Trekking (reis-) fietsen is Shimano de onbetwiste nummer een. SRAM is momenteel marktleider qua innovatie. Shimano blijft wereldwijd qua omzet marktleider, maar hinkt, met name in het mtb-segment achter SRAM aan. Shimano spul is over de wereld verkrijgbaar. De onderdelen voorziening van Campagnolo heeft twee nadelen. Erg hoge prijzen en lange levertijden. Hetgeen verergert wordt, doordat Campa ook binnen de eigen producten op nogal wat punten niet compatibel is. Ook Campa specialisten zijn vaak het spoor bijster. Van SRAM cassettes kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de kwaliteit in de oudere groepen te wensen overliet. Tegelijkertijd zijn de nieuwe cassettes uit 11v en 12v groepen weliswaar hele technische kunststukjes, maar daardoor ook absurd duur. 250 Euro voor een cassette is geen uitzondering. De SRAM-derailleurs hebben een veel hogere veerspanning dan Shimano en Campa (ook al in 9v groepen) en daardoor zo goed als ongevoelig voor afvallende kettingen. Last but not least. Shimano heeft complete groepen op heel veel kwaliteitsniveaus en ook nog steeds triple groepen.
Overigens hebben ook kleinere aanbieders nog triple cranks. SRAM en Campa niet (meer). Te verwachten is dat deze geleidelijk definitief zullen verdwijnen.


#4

Het ratelen is niet typisch voor Campa. Ik heb op twee fietsen Tune Mag naven. En die ratelen ook. Heerlijk geluid. Ik hoef niet te bellen. Overigens doen wielen met Chris King naven en de betere DT Swiss naven hetzelfde.
Neem me niet kwalijk dat ik, als niet-handelaar, niet alle onderdelen in voorraad heb.


#5

Dit is iets met psychologie, inbeelding of imago, maar het zegt niets over de kwaliteit van Campagnolo Record, Chorus cum suis