Wat vind je van de nieuwe bromfietsregels voor de speed pedelec? We zijn benieuwd naar jouw mening!


#148

Ik heb inmiddels ook een speed pedelec gekocht, maar ik weiger een verzekering of een plaatje te nemen. Met mijn gewicht rijd ik echt niet harder dan 30 km/uur op dat ding, prima mede omdat een gewone Ebike vaak de 20km/uur niet eens haalt met stevige tegenwind, heuvel op, of bepakt en beladen. Ik maak veel kilometers als krantenbezorger dus ik heb elke ochtend een fietsaanhanger er achteraan. Tel mijn gewicht samen met de aanhanger, dan heb je meer nodig dan de stomme 250 watt. De overheid ziet niet in dat meer wattage niet automatisch inhoud dat je fiets sneller gaat. Voor mij is het ook belangrijk dat mijn fiets sterk is en genoeg trekkracht heeft. Ik heb dus een krachtpatser nodig en niet alleen maar een snelheidsduivel.


#149

Als automobilisten ook zo redeneren, hoef je met een 2CV of een Kever geen verzekering af te sluiten en met een Jaquar wel. Asociaal.


#150

Het zou niet mijn keuze zijn om onverzekerd rond te gaan rijden. De kans dat er werkelijk iets gebeurt waarbij schade / letsel ontstaat aan een ander is weliswaar gering maar de financiële gevolgen kunnen niet te overzien zijn.


#151

Klopt dit wel?

Er zijn al veel bakfietsen met 500 watt motoren. Zijn gewone fietsen waarop je amper de 25 km/u gaat halen.

Een goed gebouwde normale fiets, met hulp torretje van 250 watt zonder begrenzing, krijg je makkelijk over de 25 heen. Ook met windkracht 4 tegen, boven op de dijk. Gezond stel benen is dan wel nodig …


#153

Laat ik het kort houden: ik zie af van een speed pedelec door de regelgeving. Omdat je in veel gevallen geen gebruik kunt maken van de fietspaden waarmee je korte routes kunt afleggen en je op de rijbaan moet in de bebouwde kom, maar daarvoor gaat de pedelec niet snel genoeg, je wordt voortdurend ingehaald door het verkeer.

Daarom ben voornemens door te sparen en een elektrische motorfiets te kopen (Zero FXS of S). In de bebouwde kom verlies ik hiermee geen voordeel t.o.v. de pedelec en buiten de bebouwde kom kan ik veel sneller. Bij mogelijke files kan ik langs de auto’s rijden.


#154

Ik rij nu zo’n 1½ jaar op een speed pedelec (Stromer ST2s van mrt 2017 t/m jul 2018 en daarna Stromer ST5) en heb nog nooit een fietspad links laten liggen omdat ik daar niet zou mogen rijden. De weinige keren dat ik bewust de rijbaan koos was telkens omdat de rijbaan vrijwel leeg was EN het fietspad onbegaanbaar door zwalkende scholieren. Ook alle streng verboten onverplichte fietspaden op de Veluwe zijn voor mij dagelijks terrein met de speed pedelec.

Geen enkel probleem, politie rijdt langs je heen, reageert niet eens terwijl jij met 45 km/uur over (on)verplichte fietspaden binnen de bebouwde kom knalt met je SP. Zelfs motoragenten (gespecialiseerd op bromfietsers) laten je met rust. En terecht!


#155

Zolang de politie niet handhaaft is mijn advies aan alle fietsers, flink zwalken op het fietspad.


#156

Prachtig antwoord! Zwalken doen ze al door het mobile telefoongebruik, echter zijn de fietspaden op de Veluwe ondanks de negatieve kranten berichten over de drukte op het fietspad vrijwel leeg!


#157

Binnenkort wordt het stuur van mijn ST5 volgehangen met meetapparatuur ten behoeve van het onderzoek dat momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland naar het effect van de Speed Pedelec toegestaan onderborden op provinciale fietspaden. Ik maak vrijwel dagelijks gebruik van die fietspaden in Zetten en Wageningen waar je als snelfietser je leven, zelfs met 45 km/u, niet zeker bent. Goed bezig dus provincie Gelderland en ook gemeente Wageningen die enkele fietspaden langs gemeentelijke wegen binnen de kom toegankelijk heeft gemaakt voor speed pedelecs.

Verder zie ik met veel plezier dat rond Nijmegen, Arnhem en Wageningen het netwerk aan fietssnelwegen vlot uitbreidt. Momenteel wordt gewerkt aan de fietssnelweg tussen Wageningen en Arnhem. Naast een snelle verbinding voor snelle fietsers wordt dit ook één van de mooiste fietswegen van ons land.


#158

De fietspaden buiten de bebouwde kom, en zeker in de bossen, zijn nooit druk geweest. Het lijkt dat mensen bang zijn om te verdwalen. Kijk maar eens naar het afval op de grond, tot de eerste kruising en dan houdt het op.
Dat daar geen verandering in is gekomen met de komst van de GPS verbaast me.

Niet dat ik het erg vind, ik ben gek op de rust en de stilte.


#159

Afgelopen week heb ik met een grote Garmin Virb camera op de helm rondgereden, tot grote hilariteit van met name jongeren. Geeft niet, mijn huid is heerlijk dik en dat is ook handig als je met je speed pedelec dan toch een keer op de rijbaan rijdt er weer een auto claxonnerend achter je zit.

Maar afgelopen week geen toeters of gescheld, geen middelvingers of andere non-verbale communicatie waaruit ongenoegen spreekt. Sterker nog, ik krijg opeens overal voorrang waar ik die niet heb, er wordt naar me gezwaaid alsof ik een BN-er ben, nog net geen handtekeningen hoeven uitdelen…

En dat allemaal omdat ik een duidelijk zichtbare en herkenbare camera op mijn helm heb. Andere verkeersdeelnemers weten dat hun wangedrag gefilmd wordt, rijden daardoor alsof ze net hun rijbewijs gehaald hebben terwijl in de achteruitkijkspiegel een fictieve politiewagen zichtbaar is.

Ofwel… wat een gedoe om die camera steeds op de helm te plaatsen, dat ding is zwaar en slingert in de bochten maar je wordt als een celebrity met bijbehorende egards behandeld. :rofl:


#160

Er zal toch wel een goede steun voor te vinden zijn. Mijn ervaring is dat ik bij goedkope camera’s betere steunen kan vinden dan bij bv Gopro.
Je kunt de camera lichter maken door de accu te verwijderen, ziet toch niemand als het ding helemaal niet werkt en dan zal het dus ook werken :slight_smile:


#161

Een dummy lijkt mij dan een goedkoper en lichter alternatief. Ik rij trouwens normaal gesproken met een Gopro op het stuur, dat geeft veel rustiger beelden dan op de helm. En inderdaad met mounts van een Nikkei Xtreme4.


#162

Op de vraag zelf kan ik eigenlijk geen antwoord geven want in de praktijk kom ik ze nog maar zelden tegen of herken ik ze niet als zodanig.
We doen ook of de speedpedelec het probleem is maar het zijn vooral de fietspaden die onvoldoende berekend zijn op de huidige toepassingen. Onlangs heb ik het in een lezing nog gebruikt als voorbeeld voor de wet van de remmende voorsprong. De Fietsersbond heeft jaren terecht gestreden voor fietspaden maar de specificaties daarvan komen uit een ver verleden en zijn dus niet meer toepasbaar in een tijd dat het fietspad vooral het alternatief is geworden van de rijbaan of het trottoir voor alles wat ‘storend’ is voor het autoverkeer. Onlangs moest ik nog een noodstop maken bij een fietstunnel waar een groep scholieren een invalidenwagentje type booster op het fietspad inhaalden. In datzelfde tunneltje ben ik vaker in de problemen gekomen in combinatie met andere fietsers en een nu verboden Stint.


#163

Ik rijd dagelijks om mijn Speed Pedelec (Stromer 1) van Schoonhoven naar Woerden. Onderweg heb ik 3 plaatsen waar ik op de weg moet fietsen, 1x een 60 km per uur weg buiten de bebouwde kom met een fietspad er naast, 1x in Oudewater en 1x in Woerden. Ik neem gewoon de rijbaan en krijg inderdaad dagelijks toeterende auto’s achter mij. Trek me er op zich niet veel van aan maar hoop wel op een structurele oplossing. Als deze agressie is ook niet handig.


#164

Daar ben ik het mee eens, de janboel van wetgeving, inrichting van de fietspaden en de diverse voertuigen, het maakt het er allemaal niet gezelliger op. Toch zou het best een eenvoudige oplossing zijn:

  • Fietsers op het fietspad incl e-bikes met max vermogen van 250 W
  • Weg met de blauwe kentekenplaat, Alle scooters en brommers naar de rijweg
  • Speedelecs zijn gevaarlijke ondingen en niet duidelijk herkenbaar voor het overige verkeer dus weg ermee. - - Er komt een hele nieuwe generatie e-scooters aan die zo de rijweg op kunnen, volledig afgestemd op het moderne verkeer en daarvoor zijn uitgerust zoals verlichting incl richtingaanwijzers, remlicht, ABS,
    remvermogen, vermogen, actieradius enz.

Ik heb in Japan de nieuwe E-supercup van Honda al mogen ervaren, kijk, daar hebben we wat aan! Volledig uitgerust voor de rijbaan en uitermate geschikt voor de bewuste forensen onder ons. Even wachten nog, laten we vooruitkijken en het fietspad gebruiken voor waar het voor

bedoelt is: fietsers/ langzaam verkeer.


#165

Aanvankelijk had ik ook last van agressieve automobilisten met mijn ST2s op de rijbaan. Vorig jaar ben ik overgestapt op een ST5 en ontdekte dat de agressie en het domme getoeter opeens een stuk minder werden… Ik heb de indruk dat de grotere wielen en dikke Pirelli-banden van deze fiets het verschil maken.

Desondanks rij ik met veel plezier over alle fietspaden die ons mooie land rijk is. Vooral als de rijbaan druk is kies ik liever het fietspad, maar omgekeerd rij ik ook graag op de rijbaan wanneer het fietspad vergeven is van 2-3-4 breed rijdende scholieren of zwabberende senioren.

Op het (on)verplichte fietspad besef ik dat ik als SP-er daar wettelijk niet thuishoor en zodoende rij ik daar als “gast”: alleen inhalen als dat zonder hinder/schrikreacties mogelijk is, dus rustig een inhaalgelegenheid afwachten, dan bellen (niet de claxon waar veel fietsers van schrikken) en als de fietser zonder omkijken/zwabberen (duh) gewoon naar rechts gaat geef ik een bedankje.

Ik kom dezelfde fietsers even later regelmatig tegen omdat ik moet wachten op een pontje. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de ingehaalde en daarna aansluitende fietsers hun beklag doen over mijn fietsgedrag. Sterker nog: men komt graag een praatje maken over de snelle fiets.

De bromfietsregels - ik ben een snelle fietser, geen stinkende bromfietser- lap ik dus aan mijn laars.


#166

Dit is afhankelijk van het type motor op je speed pedelec. Een GoSwiss Drive geeft heel veel weerstand als de motor uit staat. Daar valt nauwelijks mee te fietsen. Dus volg uw eigen advies op, eerst je verdiepen in de materie, voordat je hier onzin gaat verkondigen.


#167

Wat eens zou moeten gebeuren is e-bike van de Babyboom-generatie op de rollerbank zetten met een fitte agent erop. Laatst vertelde er een me trots dat hij een “hele aardige fietsenmaker” had, die ervoor gezorgd had dat zijn e-bike 45 km/u kon. Zo iemand rijdt dus op een speed pedelec die daarvoor niet de juiste banden en remmen heeft. Dit zie ik ook als gevolg van de wet. Mensen voeren hun e-bike op, om onder de regels van de speed pedelec uit te komen.


#168

Zo ga jij even oude koeien uit de sloot halen en reageren op een bericht van 2 jaar geleden :slight_smile: Maar euh, je zegt het zelf al ook op een GoSwiss Drive kun je fietsen ook al is dat erg zwaar het is niet onmogelijk! En dat is een groot verschil met de scooters/brommers want daar zitten niet eens trappers op. Daar kun je dus echt niet mee fietsen. Een Speed Pedelec is dus geen elektrische brommer!