Zadeltips- en sores

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/zadeltips-en-sores/

‘Voor mij geen dameszadels meer’ De een zweert bij ventilatiegaten, de ander stopt ze dicht met papier. Er zijn fietsers die alleen maar een leren zadel willen en anderen die het heus geprobeerd hebben, maar toch geswitcht zijn naar gel. Leerzame ervaringen van fietsers. ‘Ik probeer net zo lang zadels tot ik de goeie te pakken…

1 like

Op mijn Stromer zit een Fi’zi:k zadel, mooi om te zien, vrij hard maar vreemd genoeg toch comfortabel. Geen ventilatiegleuf/deuk/gaten. Na twee uur ga ik het wel voelen maar dat is ook zo’n beetje de maximale duur dat ik achtereen op het zadel zit.

Ben zelf aan het bekomen van een rit op een veelgeprezen keihard Brooks-zadel (B17s) op mijn hybride MTB-fiets. ‘Oude’ zadel (Terry Viaggio) er weer opgezet en binnenkort maar een verende zadelpen bestellen want volgens mij word ik daar gelukkig van. Kortom: ook een Brookszadel is niet voor iedereen de hemel.

Problemen met fietszadels ligt aan het zadel. Waar kan je uren op zitten zonder zadelpijn? Voor veel mensen zal dat de bank zijn. Als de fiets een zadel in de vorm van een bank heeft waar je ook in dezelfde houding als op de bank op kunt zitten bestaat zadelpijn niet meer.

Gelukkig bestaan deze fietsen. Het zijn ligfietsen. Op deze fietsen heb je geen last van zadelpijn.

Ze hebben wel het grote nadeel dat je 4-6 uur achter elkaar fietst zonder dat je er erg in hebt of moet stoppen.

1 like

Je kent vast en zeker je meest kwetsbare plekjes: daar waar de huid kapot gaat bij lang fietsen. Beplak die met de tape ‘Fixomull Stretch’, te koop bij de apotheek. Dat werkt als een tweede huid: het gaat het schuren tegen tussen huid en kleding en zorgt er dus voor dat je huid heel blijft. Ga als volgt te werk: stukjes tape afknippen, beschermfolie verwijderen en dan even boven de spiegel hangen. Breng de tape zorgvuldig en glad aan. Gegarandeerd dat de huid niet meer kapot gaat. Het gaat niet de pijn tegen, maar het zorgt er wel voor dat je huid heel blijft. Vooral aan te raden als je een dunne huid hebt.

1 like

De eerste (en laatste) keer dat ik last had van zadelpijn was toen ik voor het eerst deelnam aan een lange fietstoertocht met voorrijders. De gemiddelde snelheid kwam daarbij niet boven de 25 km/u uit, terwijl ik gewend was wedstrijden met 40+ en trainingen met 30+ te rijden.

Als je stevig doorfietst zet je jezelf als het ware af tégen je pedalen en veer je elke keer licht omhoog uit het zadel. Als je langzaam fietst heb je die afzet niet en zak je als het ware over je zadel heen. Dat gaat zeer doen! Het zijn de botten die op het onderliggende weefsel drukken en zo de pijn veroorzaken.

Iets steviger doorfietsen vind ik nog altijd de beste remedie tegen zadelpijn. Als je langzaam fietst zorg dan voor afwisseling: af en toe staand fietsen of trap eens een wat grotere versnelling. De houding kan een rol spelen: iets voorovergebogen, zoals op racefiets of ATB, verdeelt het gewicht wat meer (bij rechtop zoals een stadsfiets drukt het volle gewicht op het zadel).

Het zadel maakt mij niet zoveel uit, ik heb verschillende merken en modellen zadels (ook Brooks - maar daarvoor moet je echt de tijd nemen om 'm “in te rijden”), wel allemaal vrij hard. En ja, een broek met goed inlegstuk (“zeem”, alhoewel er decennia geen zeemleer meer wordt gebruikt) is altijd aan te bevelen voor langere afstanden.

En uiteraard moet de zithoogte goed zijn: vooral te hoog is fnuikend, je gaat dan schuiven op het zadel.

Een goede volgorde zou zijn:
a) afstelling juist (zithoogte) ; b) “zitvlees kweken”, veel fietsen dus; c) een stevig zadel; d) je stuur wat lager; e) goede kleding. Als dat onvoldoende helpt kun je aan zalfjes gaan denken.

1 like

Zadelpijn is een onderwerp met heel veel invalshoeken.
Het is maar net hoe je op de fiets zit (sportief, rechtop), en hoe hard je op de pedalen duwt.

Ik heb last van zadelpijn sinds ik mijn fiets heb voorzien van een motortje.
Zelfde fiets, zelfde zithouding, zelfde zadel. Alleen trap ik minder hard op de pedalen.

1 like

Ik ben een beginnende fietser. In 2020 ben ik er noodgedwongen mee begonnen. Eerst kleine rondjes van 5km fietsen en nu zit ik op 15-20km.
In het begin had ik een zadel met een punt vooraan (weet niet meer wat voor een zadel dat is, is fiets van wijlen mijn schoonmoeder) en dat zadel zat niet goed. Sinds ik een gel rok zadel heb, gaat het fietsen veel beter. Ik train nu om naar mijn zoon te kunnen gaan fietsen, 24,4 km bij ons vandaan.

3 likes

Dat is mooi! Volhouden! Zadel is nu eenmaal heel persoonlijk. Kost tijd en zadelpijn. Gaat over. Een broek met zeem en een hard zadel (ja, geen zacht zadel) doet je snel wennen.

1 like

De ‘vijanden’ van de weke delen van het zitvlak zijn:
Wrijving, vocht en druk. Leuke is dat uit de reakties blijkt dat er veel verschillende oplossingen zijn. Het kan je enorm helpen als je weet van welke van de drie bedreigingen je het meeste last hebt.
Probeer ze dan stuk voor stuk te bekijken en…op te lossen.

Zo’n beetje in de herfst van '21 de fiets in de schuur opgeborgen.
Ik had geen zadelpijn meer, aan het eind van het seizoen.
Vandaag met het mooie weer voor het eerst in '22 een rondje van 40 km gefietst.
Geloof mij: ik heb zadelpijn!
Niets kapot of zo, maar pure pijn bij de zitbotjes.
Alleen met meer en vaker fietsen (fietsvlees/zitvlees kweken) gaat dat in mijn geval over.

Had ik eerst met de helft moeten beginnen?
Misschien wel, maar uit ervaring weet ik dat bij mij de pijn toch wel komt, hoe kort de route ook is, en pas wegblijft na “training”.
Gelukkig komen er nog een paar mooie fietsdagen :wink:

Ik ben een vrouw en heb geen last van de klassieke zadelpijn maar mijn schaamlippen en clitoris kunnen heel zeer gaan doen.
Ik heb een smal zadel, fietsbroek met zeem, ik zit maar licht voorovergebogen en heb afstand zadel stuur e.d goed afgesteld.
Wat is hier aan te doen?

Lastig om online een passend advies te geven. Ook een vrouw moet op de zitbotjes zitten. Sommige zadels hebben een bolle vorm. Dat is onmogelijk om op te zitten. Er moet een vlak deel zijn, waar je zitbotjes steun vinden. Daar eens goed naar kijken. Er zijn steeds meer zadels met een kleine, maar soms ook grote uitsparing in het midden van het zadel. Dat zou best eens verlichting kunnen geven. Ik voeg een voorbeeld bij. Hoewel man rijd ik al meer dan twintig jaar op zadels met uitsparing. Ik wil niet anders meer. Ook mijn vrouw rijdt met zo’n zadel en dan zonder zeem. Gewoon wat meer vulling in het zadel.

het zadel van @Sjef kan helpen.
Bij mij staat het zadel ietsjes voorover; genoeg om geen ‘doofheid’ te veroorzaken bij een licht sportieve houding en te weinig om te gaan schuiven. Het afstellen ging in kleine stapjes. Bij veel tegenwind, en dus meer over het stuur gebogen, treed de gevoelloosheid nog wel op.
Heel rigoreus: een damesmodel, dus zonder neus. Of dat lekker fietst, geen idee.

Nadat wij zo’n 2 jaar geleden veel meer (electrisch) zijn gaan fietsen is een van de eerste dingen die wij na aanschaf van onze nieuwe fietsen gedaan hebben een zgn. bike fitting.
Ik had last van mijn linker bil, mijn vrouw van het probleem wat Theaveel beschrijft.
Zonder eerst onze problemen te beschrijven hebben wij op onze fietsen op een stand en het zadel voorzien van druk sensoren een test gedaan. De conclusie was dat ik last zou moeten hebben van mijn linkerbil en mijn vrouw van haar edele delen.
Bovendien was er aan onze houding (t.o.v. zadel, stuur en positie op het zadel) nog wel wat aan te passen.
Verschillende zadels gepast en op grond van de druk analyse een keus gemaakt.
Ik had dit zadel op grond van mijn eerste indruk nooit gekocht maar ben nu zeer tevreden en heb ook bij lange tochten amper last meer. En de last die ik heb is binnen enkele minuten na afstappen verdwenen, terwijl ik vroeger uren last had.

1 like

Een fijn zadel is een zegen.
Maar niet de oplossing.

Ik heb vergelijkbare problemen voorgelegd aan mijn fysiotherapeut…
Hij zei dat ik mijn bekken te veel voor over kantelde.
De spieren aan de buikzijde stonden te strak.
De spieren aan de rugzijde waren te slap.

Hij heeft me toen een paar oefeningen gegeven, die ik regelmatig moet blijven herhalen.
Simpel en effectief.

1 like

Als je begrijpt wat ik nu zeg, kan het nog verbeteren. Weet niet of je erg rechtop zit, maar als je pijn of raar gevoel krijgt moet je eens proberen, je bekken te kantelen, dan neem je voor even een andere houding aan en dat werkt prima. Succes met het fietsen. Probeer eens een leuk liedje in te zetten en groet anderen onderweg, zodat het fietsen een fijne bezigheid is.

Dat is in Nederland een ondankbare bezigheid. In de hele wereld groeten buitensporters elkaar, maar Nederlanders, of is het hollanders?, kijken je vijandig of meewarig aan. Of je krijgt ongevraagd commentaar, zelfs in het buitenland.

1 like

Helemaal off-topic, maar hier bij mij, in noord-oost Nederland, groeten mensen elkaar nog, niet in de “grote” stad, maar zeker in de dorpen. De jongste generatie wat onwillig maar de oudere generaties zelfs met enig enthousiasme.
De verschillende groepen onderling, maar ook naar wandelaars, hardlopers, sjokkers, racefietsers (hoewel die het vaak te druk hebben met fietsen om terug te groeten :wink: ) mensen op het erf, boeren op het land en in tractoren en vice versa.
Daarbij moet wel gezegd worden dat de afstand tot elkaar of de drukte op de weg bepaald of je groet of niet. Regels daarbij zijn er niet.
Een praatje met iemand tijdens rustpauzes is veel voorkomend, met de nodige afstand, maar bankjes delen is er niet meer bij. Coronagevolg.

Ik heb wel het idee, dat naarmate je van oost naar west gaat, de begroetingen afnemen. Of van dorp naar stad. Of van weinig mensen naar veel mensen. Of van “eigen” naar “vreemdeling”. Of misschien wel van ‘algemeen geaccepteerd’ naar ‘algemeen onacceptabel’. Zoiets.