Zijn winterbanden handig?


#1

Origineel: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/zijn-winterbanden-handig/

Is het de moeite waard om winterbanden voor je fiets te kopen? ‘Alleen als er sneeuw ligt heb je er wat aan.’


#2

Afgelopen jaar heb ik 7 maanden met de Continental Top Contact II (zomer-Conti’s) gereden en 3 maanden op de Continental Top Contact II Winter (winter-Conti’s). De zomerbanden vielen al op door lage rolweerstand en goede grip in de bochten. Overigens is rolweerstand voor mij van ondergeschikt belang in vergelijking tot de luchtweerstand die bij snelheden van 40 km/uur 10x hoger is dan de rolweerstand.

Tijdens de eerste kletsnatte herfstdagen in oktober merkte ik dat de grip nog steeds heel goed is maar merkbaar minder dan ik gewend ben onder “normale” omstandigheden. Tijdens een noodstop op een bemost en kletsnat betontegelpad voelde ik het achterwiel uitbreken maar kon gelukkig herstellen. Het was echter wel een teken om op zoek te gaan naar méér grip want met de hoge snelheden van een speed pedelec heb je nooit genoeg grip. Een mooie gelegenheid om de winter-Conti’s te plaatsen.

Met de regenachtige novembermaand gaf de band geen krimp, ook niet in snelle bochten of zelfs remmen in de bocht. Tijdens de sneeuwperiode medio december heb ik de banden flink getest in verse en aangevroren sneeuw. Ook hier doen de banden wat ze moeten doen.

Is het € 50 waard om winterbanden te plaatsen? Voor de mooi weer rijder uiteraard niet, die kiest beter een geschikte zomerband en rijdt daar het hele jaar mee. Maar voor de fietsers die dagelijks op de fiets zitten voor werk/studie/ontspanning is het wel degelijk een zinvolle investering die bijdraagt aan zijn/haar veiligheid. En niet alleen bij sneeuw maar ook met regen en dan met name bij zware regenbuien. Minder valpartijen, minder schade aan de fiets en/of letsel. Zo’n setje banden gaat met mijn jaarkilometrage zo’n 2 winters mee, dus € 25 per jaar. Voor mij is dat een no-brainer.

Helaas is de band wegens onverwacht succes nauwelijks verkrijgbaar in NL. Nog wel bij Bike24 (DE) te koop.