Advies gezocht voor aanschaf tweedehands racefiets

Hallo,
we zijn op zoek naar een tweedehands racefiets voor een dame van 20 jaar. We kijken op marktplaats, maar vinden het erg moeilijk om te bepalen wat geschikt zou zijn. Mocht iemand met ons mee willen denken, heel graag.

We zoeken het volgende:

  • framemaat 58, evt. 57, lengte is 1.81m. Speciale damesfiets kan, maar lijkt niet direct noodzakelijk, evt. nog dameszadel aanschaffen.
  • aluminium
  • klikpedalen
  • fietsen vooral op vlakke stukken (randstad), geen franse bergen voorlopig
  • wel wat ervaring op vaders racefiets, maar die is te groot.
  • budget max. 600 euro alles inclusief, maar liever lager, dus rond 300 euro zou prima zijn.

We verblijven momenteel in Friesland, dus kijken nu daar in de omgeving, maar verder weg (Randstad bv.) is ook mogelijk.

We hebben wat mogelijke kanshebbers op marktplaat in Friesland, maar mag niet meer dan twee linken plaatsen, dus voorlopig maar even zo.
Batavus Criterium (Racefietsen Outlet Franeker), 58
Bulls 105 (Racefietsen Outlet Franeker), 58
Jan Janssen met flightdeck, 58
Jan Janssen Vector, 58
Fuji Roubaix, 58
Gazelle racefiets framemaat 57 L Shimano Tiagra Triple
Cube Peloton, 58
Coppi K3, 58
Koga Miyata, 58
Sensa Emilia maat 56 | Shimano 105 2x11, maar wrsl. net te klein
Sensa Trentino maat 58, 375 euro, dit is een echte damesfiets. Marktplaatsadvertentie helaas wel verlopen, dus mogelijk lastig te achterhalen.

Mocht iemand een mening over bovengenoemde fietsen hebben, dan horen we het heel graag. Ook andere suggesties om meer gericht te zoeken zijn zeer welkom. Natuurlijk hebben we wel het plan om proefritten te maken.

Alvast bedankt, Sietske.

Het belangrijkste is dat de houding prettig is. Maar ook gelijk erg lastig want hoe diep wil en kun je fietsen. Diep zitten is goed voor de snelheid maar als dat niet je primaire doel is dan is iets rechter zitten wellicht veel fijner.
Op een racefiets heb je niet veel stelmogelijkheden. Je kunt de stuurpen hoger of lager zetten als er nog vulringentjes boven of onder de stuurpen zitten. Het stuur kan ook hoger of lager door de stuurpen te draaien (als die een lichte hoek heeft). Of eventueel later een kortere of langere stuurpen monteren. Dus het is handig als er nog wat ruimte is om het stuur (eventueel later) te verstellen.
En verder goed kijken naar de kwaliteit van de draaiende delen, het wiel (recht, spaakspanning, versleten remflanken) en kabels e.d. Een snelle test is dat je makkleijk met losse handen moet kunnen fietsen.

Belangrijk opletpunt: er is niet zoiets als een uniforme maatvoering: elk merk heeft zijn eigen maatvoering. 58cm pakt bij ieder merk anders uit. Passen moet!
58 cm lijkt me evenwel toch aan de grote kant. Een iets te kleine fiets is tamelijk eenvoudig, bijv. met de tips van Testkees, groter te maken. Andersom gaat niet of heeft veel ongewenste effecten.

Testkees en Sjef, hartelijk dank voor de opmerkingen.
We gaan toch maar een maatje kleiner kijken, 57 en misschien zelfs 56.
En een paar uitproberen voor de juiste zit.
We zullen ook goed naar stuurpen kijken en kwaliteit onderdelen kijken. Mooie tip van even met losse handen fietsen.

En nog even een update:
Het is een Batavus Criterium geworden Toch een framemaat 58, die leek eerst iets te groot, maar nadat er iets aan het stuur veranderd was (iets een kwartslag gedraaid) was de maat goed. Goed geholpen bij Racefietsen Outlet in Franeker.

Bedankt voor de feedback, dat zouden meer mensen moeten doen.