Provincie Utrecht meest ambitieus qua fietsvriendelijkheid

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.fietsersbond.nl/nieuws/provincie-utrecht-meest-ambitieus-qua-fietsvriendelijkheid/

Na de provinciale verkiezingen van 15 maart zijn er in alle provincies nieuwe coalities en colleges van Gedeputeerde Staten gevormd. De Fietsersbond heeft de nieuwe provinciale bestuursakkoorden beoordeeld op fietsvriendelijkheid. Conclusie? Een bescheiden aandacht voor de fiets met weinig nieuwe ambities. Provincie Utrecht is koploper De provincie Utrecht wil dè fietsregio van Europa blijven door…

1 like

Terecht dat de provincie Utrecht als meest ambitieus wordt aangemerkt. Maar ambitie moet ook blijken uit concrete maatregelen.
Eén van de zaken waarin Utrecht zich echt kan verbeteren op de korte termijn, is een pro-actievere aanpak van het onderhoud van haar fietspaden.
Als grootverbruiker van de provinciale fietsinfrastructuur constateer ik dat het vooral matig pleisters plakken is. Daardoor hobbelen en bobbelen we nog dagelijks van huis naar werk en vice versa.
Mooi dat er geld gaat naar aansprekende door- en snelfietspaden (die moeten er zeker komen, top!), maar ondertussen liggen er veel meer kilometers bestaande infrastructuur die ondermaats zijn qua fietscomfort en daarmee soms ook veiligheid.
Door het sterk toegenomen gebruik van e-bikes en speedpedelecs, is de gemiddelde snelheid van de fietsforens op het fietspad toegenomen naar 25 km/h of hoger (speedpedelecs). Fietscomfortmetingen zijn genormeerd op een snelheid van 15 km/h. Dat is volledig uit de tijd. Zouden dezelfde metingen met 25 km/h worden gedaan, de actuele snelheid van de fietsforens, dan zakken veel fietspaden door het ijs.