E-bike met dynamo

Het lijkt zo logisch: zelf de accu van je e-bike opladen door een dynamo op je fiets. Als je de trapondersteuning niet wilt gebruiken, sla je een deel van de energie op.
Bestaat iets dergelijks al? Ik vind er op internet nog niets over.

Eigenlijk zou dat heel goed mogelijk moeten zijn, een elektrische motor is in principe ook als dynamo bruikbaar.

Waarom niet? Omdat het overgrote deel van de mensen die een elektrische fiets hebben de ondersteuning veel te lekker vinden om er ook maar aan te denken zonder ondersteuning te fietsen laat staan om ook nog arbeid te leveren om de accu op te laden.

Of het milieutechnisch een goed idee is valt ook te betwijfelen. Het rendement van de mens is maar iets van 25%. Afhankelijk van de milieubelasting van wat je eet, vlees heeft een veel grotere belasting dan bijv. seizoensgroente, is kan de milieubelasting van de mens groter zijn dan de elektrische ondersteuning.

Ook het rendement van opladen is beperkt, maar iets van 75% van de energie komt in de accu terecht, wat dat betreft kan je die beter gebruiken om vooruit te komen.

In de tijd dat middenmotoren nog niet gangbaar waren, was het gebruikelijk om, in de afzink, de achterwielmotor in te zetten voor de recuperatie.
Maar dat leverde maar heel weinig op.
Als je klimt met 10 km/uur, en daalt met 30 km/uur, kan je nooit terugwinnen wat je in de klim aan de accu hebt onttrokken.

En dan is er nog het probleem dat de electronica in de motor bloedheet wordt, als de motor wordt ingezet als rem.

Een middenmotor kan je niet inzetten voor recuperatie.

Hartelijk dank!