Fiets voor woon-school

Mijn zoon gaat na de zomer naar de middelbare school. Hij gaat dan dagelijks 25 km. enkele reis fietsen. Dorpsgenootjes doen dit met een Electrische fiets. Die E-fietsen zijn doorgaans begrensd op 25 km p/u. Met een racefiets hou je dat gemakkelijk bij, alleen dat is natuurlijk wel wat onhandig en kwetsbaar voor dit gebruik. Maar hoe zit dat met een hybride fiets? Ik heb daar helemaal geen kennis van. Kan dit een reeel alternatief zijn? En zijn er punten om speciaal op te letten? Of heeft iemand misschien zelfs tips voor bepaalde fietsen? Alle informatie is welkom! Dank alvast. Adriaan

E-bikes zijn weliswaar begrensd op 25km/u, maar ik zie in het algemeen weinigen die snelheid halen en zeker geen kinderen van 12 jaar, met nog altijd weinig spierkracht en een fietsgewicht dat hun lichaamsgewicht bijna overtreft.
Een racefiets is en blijft het snelste fietstype, mits voor een scholier wel voorzien van spatborden, drager en licht. Dat is een punt. Bij een sporthybride zijn die voorzieningen eenvoudig(er) aan te brengen. Bij een racefiets ook wel, mits uit een vorige periode, en dan bedoel ik minstens 20 jaar geleden. Die (stalen) fietsen zijn ZEER degelijk. Wel kiezen voor alu velgen, geen staal! Die remmen heel beroerd.
Essentieel is de maatvoering. 12 jarigen? is dat 1m50? Racefietsen voor die lengte zijn er niet echt. Destijds haalde ik dat nog niet met 14j, maar tegenwoordig zijn tieners heel wat langer. Een hybride is beter geschikt voor schooltransport (te maken), dan een racefiets. Kleine hybrides worden op Marktplaats geregeld aangeboden. Echt kleine racefietsen zijn bovendien zeer schaars (en dus gezocht). De destijds gemonteerde sturen zijn ergonomisch onmogelijk groot en diep. Geschikte moderne (“compacte”) sturen passen wel, maar kosten verhoudingsgewijs altijd veel. Bij hybrides: geen verende vorken en geen schijfremmen is nog een laatste boodschap.
Ik denk in gebruikte fietsen, geen nieuwe, zoals deze en dan met wegbanden: https://www.flickr.com/photos/136719909 … 4695500/in