Gloednieuwe fiets, maar de trappers draaien mee?

Hallo iedereen! Sinds deze week eigenaar van een gloednieuwe fiets. De Batavus Fuze v27 dankzij jullie hulp. Vandaag voor het eerst een testrondje op gedaan en ik merk dat ineens de trappers meedraaien als ik fiets.  Dit lijkt me niet normaal? Enig idee wat dit zou kunnen zijn? 

De fiets is volledig afgemonteerd afgeleverd, ik heb er zelf niks aan gesleuteld of iets dergelijks. 

Nee, niet normaal. Moet aan de afstelling liggen. Bij een naafversnelling/terugtraprem ligt het aan te hoge spanning van de ketting. Bij een derailleur draaien de pedalen nog een kwart slag mee en houden dan stil. De achterderailleur regelt de kettingspanning. Die kan niet te hoog worden. Ik kan van alles bedenken qua oorzaak, zoals het freewheel in de achternaaf dat niet goed functioneert, zoals door vocht dat erin bevriest. Er mag alleen wat dunne olie in zitten.
Je leverancier gaat dit oplossen!

Thanks Sjef, was ik al bang voor… Ga fietsenwinkel.nl maar eens een mailtje sturen, hopelijk is het snel opgelost. Was helemaal blij dat ik weer eens kon fietsen…

Ik heb zojuist de klantenservice van Fietsenwinkel.nl een berichtje gestuurd. Wellicht ook voor hier fijn om een update te krijgen. Ik heb thuis nog wat dingetjes uitgeprobeerd in de hoop erachter te komen wat het is (en het misschien zelf te kunnen maken), maar aangezien ik nét zover ben dat ik weet hoe ik een fietsketting schoon moet maken, ben ik bang dat dit mijn pet te boven gaat :wink: Ik ben ook verschrikkelijk bang dat de fiets volledig uit elkaar valt als ik aan een moertje draai, haha.

Ik heb de volgende dingen kunnen ontdekken:

  1. Als ik het achterwiel vooruit of achteruit draai in een stille kamer, hoor je heel duidelijk dat het achterwiel aanloopt. Het geluid lijkt bij de as vandaan te komen. Met de ketting/tandwielen/derailleur is voor zover ik kan zien niets mis.
  2. Als ik achteruit trap loopt er nog iets anders aan - dit geluid lijkt eerder bij de trappers vandaan te komen en is een harder geluid dan bij punt 1. Als ik vooruit trap hoor ik ditzelfde geluid niet.
  3. Als ik vooruit rij/loop met de fiets aan de hand, draaien mijn trappers mee, alsof ze blijven hangen.

Ik ga morgen gewoon op de fiets naar m’n werk, daar heb ik 'em tenslotte voor gekocht. Op zich kan ik er gewoon mee fietsen… Hopelijk komt Fietsenwinkel.nl snel met een oplossing, maar ik vrees dat ik de fiets straks weer een paar weken kwijt ben :frowning:

Hoi,
Om met nr 3 te beginnen. Wanneer je dat lopen binnen doet, dan sluit dit bevroren vocht in het freewheel als oorzaak uit. De trappers zijn volgers. Ze draaien om hun as, dat is alles. De ketting moet stil blijven staan en de oorzaak zit achteraan. Het freewheel (in de achternaaf) is er voor om bij een draaiend wiel de tandwielen-ketting-en dus ook de kettingbladen en pedalen stil te laten staan.
ad 1. Loopt de band aan? Als je de pedalen draait, kijk eens naar de ketting. Loopt die gelijkmatig recht, zonder hobbels en bobbels. Kan een stijve schakel zijn. Maakt ook geluid.
ad 2. Geluid kan zich via de alu buizen voortplanten, waardoor het lijkt dat de oorzaak elders zit. Daar zijn veel praktijkvoorbeelden van.
Inderdaad gewoon fietsen. Het zou ook vanzelf over kunnen gaan.
Maar het blijft niet goed op een nieuwe fiets.

Ik heb zelf een e-bike maar ik wil juist graag wat Sabbie wilt, namelijk dat mijn trappers meedraaien. Iemand een idee hoe ik dat moet creëren?

Kettingspanning verhogen, maar dat is niet slim, want dat geeft veel weerstand.
Sabbie wilde dat niet, overigens. Slimme meid…

Hi! Ik kreeg een email omdat er weer gereageerd was op mijn topic en bedacht me dat een update wel netjes zou zijn.

Na lang bellen en gedoe met Fietsenwinkel.nl kreeg ik eindelijk een gratis checkup bij een fietsenmaker die bij hun is aangesloten. Hij heeft wat boutjes en moertjes losser gedraaid. Toen ik opmerkte dat het wel slordig was dat alles zo hardhandig aangedraaid was zei hij iets in de trant van “ach, die jongens hebben het ook druk”. Dat geloof ik best, maar ik vond het toch bijzonder dat een gloednieuwe fiets meteen allerlei problemen heeft.

Overigens heeft hij ook gekeken naar het geluid wat ik hoorde bij het draaien van mijn achterwiel. Er zat een plastic plaatje tussen wielas en tandwielen, waarschijnlijk tegen modderspetters. Dit was ook te strak gemonteerd waardoor het aanliep. Dit zou wel inslijten, aldus de fietsenmaker. Eventueel kon hij het plaatje weghalen maar dan moest het hele systeem uit elkaar en ik kreeg het idee dat hij daar niet zoveel zin in had. Ik heb niks betaald voor dit alles, dat was een ‘service’ van Fietsenwinkel.nl. Een service waar ik een paar weken achteraan heb moeten bellen voor ik überhaupt een afspraak kreeg. Uiteindelijk heb ik de fiets wel dezelfde dag nog kunnen halen.

De meedraaiende trappers waren verholpen, maar het aanlopen niet. Een paar maanden later merkte ik dat het probleem van de trappers zich soms toch weer voordeed.

Omdat mijn fiets toch voor onderhoud moest, besloot ik dit meteen na te laten kijken. Vanwege mijn niet-zo-fantastische ervaring met de fietsenmaker die aangesloten was bij Fietsenwinkel.nl, besloot ik mijn fiets bij een andere zaak te brengen (Hans Struijk, in Rotterdam. Als dit niet gemeld mag worden zal ik het weghalen). Daar had ik binnen een uur mijn fiets terug. Deze fietsenmaker vertelde mij dat eigenlijk alles knullig was gemonteerd. Derailleur stond niet goed afgesteld, heel veel bouten en moeren zaten veel te strak, maar anderen zaten weer veel te los. Hij heeft kosteloos batterijen vervangen en bijvoorbeeld mijn remkabel netjes vastgezet. Ook heeft hij dat plastic plaatje weggehaald tussen het blad en de as, waardoor het aanlopen eindelijk volledig is verholpen! Het idee dat dat in zou slijten was volgens hem volstrekt onmogelijk. Ik merkte dat zij niet heel erg te spreken waren over de aflevering van Fietsenwinkel.nl. Alle handelingen vielen binnen de prijs van een standaard onderhoudsbeurt.

Mijn fiets gaat nu trouw naar Hans Struijk en rijdt als een zonnetje. Nog geen moment spijt gehad van de aankoop, hoewel ik de volgende fiets zeker niet online zal kopen :wink:

Je prima rapportage maakt duidelijk wat het verschil is tussen echte service en gratis service! Vermelden van namen van servicegerichte bedrijven is belangrijke informatie voor alle lezers!
Het is overigens heel wel denkbaar dat de slechte afmontage door de fietsfabrikant is gebeurd, min of meer het “gevolg” van een absurd lage inkoopprijs die Fietsenwinkel wenst te betalen. Anders kunnen ze geen fietsen met zulke enorme kortingen aanbieden en ook nog winst maken. Ook Batavus wil nog winst maken en moet dan beknibbelen op de afmontage(tijd).